Oysu (Altıntaş/Kütahya) kaolen yataklarının, jeolojik, mineralojik, jeokimyasal özellikleri ve kökenlerinin irdelenmesi
Investigation of geological, mineralogical and geochemical properties of kaolin deposits in Oysu (Altintaş/Kütahya)
  1. Tez No: 644565
  2. Yazar: DUR MOHAMMAD SAKHIZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KADİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeokimya, kaolen, köken, Kütahya, mineraloji, volkanik birimler, Türkiye, Genesis, geochemistry, kaolinite, Kütahya, mineralogy, volcanic units, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mineraloji Petrografi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Batı Anadolu'da Altıntaş (Kütahya) Oysu Köyü ve çevresinde Miyosen yaşlı volkano-sedimanter istif içerisindeki riyolitik, riyodasitik ve dasitik karakterli volkanik malzemenin tektonik aktiviteler ve buna bağlı olarak hidrotermal alterasyonu ve/veya kimyasal ayrışması sonucu ekonomik potansiyele sahip kaolinit yatakları oluşmaktadır. Kaolinit; seramik, porselen, eczacılık, boya ve kağıt sanayiinde kullanılan önemli bir endüstriyel hammaddedir. Günümüze kadar bu endüstriyel hammadde yataklarının jeolojik, mineralojik, jeokimyasal özellikleri ile oluşum mekanizmalarının irdelenmesi konularında detaylı çalışmalar yapılmamıştır. Bu tez çalışması, bu boşluğun doldurulması ve yapılan arazi çalışmaları ile mineralojik [polarizan mikroskop, X-Işınları difraktometresi (XRD), Fourier Dönüşümlü Kırmızı-Altı (FTIR)], mikromorfolojik [taramalı elektron mikroskopu (SEM-EDX), geçirimli elektron mikroskopu (TEM)] ve jeokimyasal (tüm kayaç ve mineral kimyası) analizleri ile aydınlatmayı amaçlamaktadır. Arazi çalışmaları ve laboratuar analizleri sonucu elde edilen bulgular yardımı ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan potansiyel kaolen yataklarının etkin bir şekilde ortaya konulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Oysu village (Altıntaş, Kütahya) in western Anatolia has pottentially economic kaolinite deposits hosted by tectonic controlled hydrothermally altered and/or weathered volcanosedimentary units such as rhyolite and dacite. Kaolinite is an important industrial raw material used in the ceramica, porcelain, pharmaceutical, paint and paper industries. To date, detailed studies on the geological, mineralogical, geochemical properties and formation mechanisms of these industrial raw material deposits have not been studied. Thus, the main aim of this study was to fill this gap and to elucidate the detailed mineralogy [(polarized-light microscopy, Forier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR)], micromorphological [(Scanning Electron Microscopy (SEM-EDX) and Transmission Electron Microscopy (TEM)] and geochemical (modelling of mass gains and losses of major-, trace- and rare-earth elements during alteration, and mineral chemistry) methods.