İnfraklavikular blok yapılan üst ekstremite cerrahisinde blok kalitesinin değerlendirilmesinde near infrared spekstroskopisi (NIRS), perfusion index (Pİ) ve noninvaziv total hemoglobin monitörizasyonu (SPHB) yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of near infrared spectroscopy (NiRS), perfusion index (PI) and noninvasive total hemoglobin monitoring (SPHB) methods in the evaluation of block quality in upper extremity surgery with infraclavicular block.
  1. Tez No: 644634
  2. Yazar: ABDULHAKİM ŞENGEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ALP KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnfraklavikuler blok, near infrared spektroskopisi, perfüzyon indeksi, noninvaziv total hemoglobin monitörizasyonu, vücut sıcaklığı, Infraclavicular block, near infrared spectroscopy, perfusion index, noninvasive total hemoglobin monitoring, body temperature
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde sadece periferik sinir ve sinir pleksusunun innerve ettiği alana etki eden, diğer vücut bölgelerinin fizyolojisini etkilemeyen el, el bileği, önkol ve dirsek cerrahilerinin rejyonel anestezisini sağlamada giderek kullanımı yaygınlaşan infraklaviküler brakiyal pleksus bloğu, bazı hastalıkların tanı ve tedavisinde de ultrasonografi ve/veya nörostimulatör eşliğinde uygulanabilmektedir. Bu çalışmada ultrasonografi eşliğinde infraklavikular blok yapılan üst ekstremite cerrahisi hastalarında bloğun başarısını ve kalitesini değerlendirmede NIRS, PI ve SpHB gibi objektif yöntemleri karşılaştırmayı amaçladık. Metot: Araştırma için, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun 07.01.2019 tarih ve 2019-01/16 numaralı kararı ile onay alındı. Bu çalışmaya, üst ekstremite (el, el bileği, önkol ve dirsek) operasyonu geçirecek, 18-65 yaş arası, ASA Skorlaması I- II olan 100 gönüllü Beyin ve Sinir Cerrahisi ile Ortopedi ve Travmatoloji hastaları dahil edildi. Hastaların, blok işleminden 5 dakika önce, işlemden hemen sonra ve sonrasında beşer dakika arayla blok sonrası 25.dakikaya kadar ki sistolik ve diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı (KAH) ve oksijen saturasyonu (SpO2) ile beraber NIRS cihazından elde edilen doku oksijen saturasyonu (StO2) ve doku hemoglobin indeksi (THI) ile Pulse CO-Oximetre cihazında ölçülmüş olan PI ve SpHB değerleri ile vücud sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu değerler blok yapılan ekstremite ile blok yapılmayan ekstremite arasında karşılaştırılmaya tabi tutulduğu gibi blok başarılı ve blok başarısız gruplar arasında da karşılaştırıldı. Bulgular: Takip edilen değerlerden blokla beraber KAH da anlamlı bir düşüş (P=0,001) tespit edilirken SpO2 ile sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerinde anlamlı bir fark görülmedi (P>0,05). Blok yapılan ekstremite ile blok yapılmayan ekstremite arasında StO2 (P=0,001), THI (P=0,001), PI (P=0,001) ve vücut sıcaklığında (P=0,001) anlamlı farklılıklar oluşurken SpHB'de (P>0,05) ise anlamlı bir farklılık görülmedi. Yine blok başarılı grup ile blok başarısız grup arasında StO2 (P=0,002), PI (P=0,002) ve vücut sıcaklığında (P=0,005) anlamlı farklılık tespit edilirken, THI (P>0,05) ve SpHB'de (P>0,05) ise anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler ışığında incelediğimiz objektif parametrelerden StO2, PI ve vücut sıcaklığı'nın üçünün de başarılı blok için iyi birer gösterge olduğunu tespit ettik. Ancak bu parametreler içinde blok başarısını göstermede PI'nin diğer tüm objektif parametreler içinde daha sağlıklı (GA: 2,99 [0,83 -5,16]) ve daha objektif bir parametre olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Today, infraclavicular brachial plexus block, which is increasingly used for providing regional anesthesia of hand, wrist, forearm and elbow surgeries that affect only the area innervated by the peripheral nerve and nerve plexus, and does not affect the physiology of other body regions, is also used in the diagnosis and treatment of some diseases, accompanied by ultrasonography and / or neurostimulator. In this study, we aimed to compare objective methods such as NIRS, PI and SpHB in evaluating the success and quality of the block in patients with upper extremity surgery who underwent infraclavicular block with ultrasonography. Methods: Ethical Approval was obtained with the decision of Harran University Faculty of Medicine Ethics Committee dated 07.01.2019 and numbered 2019-01/16. This study included 100 volunteer Brain and Nerve Surgery, Orthopedics and Traumatology patients with ASA Scoring I-II who would undergo surgery for upper extremity (hand, wrist, forearm and elbow), aged 18-65. The systolic and diastolic blood pressure, heart rate (HR) and oxygen saturation (SpO2) values of the patients up to the 25th minute after the block were recorded 5 minutes before, immediately after the procedure and five minutes apart. In addition, tissue oxygen saturation (StO2) and tissue hemoglobin index (THI) obtained from NIRS device and PI and SpHB values measured in Pulse CO-Oximeter device and body temperature values were recorded at these intervals. These values were compared between the blocked limb and nonblocked limb as well as between successful and unsuccessful groups. Findings: While there was a significant decrease (P=0,001) in HR with the block from the values followed, no significant difference (P>0,05) was observed in systolic and diastolic blood pressure values with SpO2. On the other hand, while there was a significant difference between the limb that was blocked and the limb without block, StO2 (P=0,001), THI (P=0,001), PI (P=0,001) and body temperature (P=0,001), there were no significant differences in SpHB (P>0,05). Again, there was a significant difference between block successful group and block failed group while StO2 (P=0,002), PI (P=0,002) and body temperature (P=0,005), did not differ significantly (P>0,05) in THI and SpHB. Conclusions: In the light of the data we obtained from our study, we determined that all three of the objective parameters we examined, StO2, PI and body temperature are good indicators for successful block. However, we can say that PI is a healthier (CI: 2,99 [0,83 -5,16]) and more objective parameter among all other objective parameters in showing block success among these parameters.