Lateral sagital infraklaviküler blokta tekli ve ikili enjeksiyonun karşılaştırılması
Single and double injection in LSIB
- Tez No: 243476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: infraklaviküler blok, blok başarısı, tekli enjeksiyon, ikili enjeksiyon, infraclavicular block, block success rate, single injection, dual injection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Periferik sinir bloklarında çoklu enjeksiyonların blok başarısını arttırdığı yapılan klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Lateral sagital yaklaşımla yapılan infraklaviküler blok 2004 yılında Klaastad tarafından tanımlanmıştır ve LSİB'ta tekli enjeksiyon yöntemiyle % 87,5 - % 91 arasında blok başarısı bildirmiştir. Çalışmamızın amacı LSİB'ta tekli ve ikili enjeksiyon yöntemlerinin blok başarısı üzerine etkilerini karşılaştırmaktır.Çalışmamızda Kocaeli Üniversitesi Etik Kurul Onayı alındıktan sonra, bilgilendirilmiş hasta onam formu alınmış, el, el bileği veya ön kol bölgelerinde cerrahi geçirecek, ASA I-II, 60 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup I'de ki hastalara tek enjeksiyon yapılırken, Grup II'de ki hastalarda iki ayrı enjeksiyon yapıldı. Ponksiyon bölgesi, korokoid çıkıntının en mediali ve klavikulanın anteriorde birleştiği nokta idi. İğne sagital planda, kaudal yönde dorsalden 20 º açı ile yönlendirildi. Blok uygulmalarında sinir stümülatörü kullanıldı. Grup I'de ki hastalara, radial, ulnar veya median sinir motor yanıtlarından herhangi biri görülüp, sitümülatör uyarısı 0,3- 0,5 mA'e kadar düşürülerek o bölgeye 40 mL lokal anestezik (LA) enjeksiyonu yapıldı. Grup II' de ki hastalarda ise, önce muskulokutanöz sinir yanıtı arandı ve sitümülatör uyarısı 0,3 - 0,5 mA'e kadar düşürülerek bu bölgeye 10 mL LA enjeksiyonu yapıldı. İkinci yanıt olarak radial, ulnar ve ya median sinir motor yanıtlarından herhangi biri görülüp, sitümülatör uyarısı 0,3 - 0,5 mA'e kadar düşürülerek ikinci bölgeye 30 mL LA enjeksiyonu yapıldı.Çalışmamızda tek enjeksiyon grubunda blok başarı oranı % 86,6, ikili enjeksiyon grubumuzun ise blok başarı oranın % 96 olarak bulundu. İkili enjeksiyon ile blok başlama zamanının daha kısa olduğu görüldü. 20. ve 30. dk'daki toplam duyu blok değerlendirildiğinde ikili enjeksiyon grubunda daha iyi bulundu, motor blok özellikleri değerlendirildiğinde 5. ve 20. dk' da ikili enjeksiyon grubu daha başarılı idi.Komplikasyon olarak tekli enjeksiyon grubunda 3, ikili enjeksiyon grubunda ise 4 hastada damar ponksiyonu tespit edildi.LSİB iğne giriş noktaları kolaylıkla palpe edilebilen, güvenli olarak uygulanabilen bir brakiyal pleksus bloğudur. LSİB'ta ikili enjeksiyonlar blok başarısını arttırmaktadır. Tekniğe uygun yapıldığında, çoklu enjeksiyonlarda bile komplikasyon oranları düşüktür.
Özet (Çeviri)
It was shown that multiple injections incresed block success rate of peripheral nevre blocks. Lateral Sagittal Infraclavicular Block (LSIB) was described by Klaastad in 2004 and block success rate of single LSIB was found to be 87. 5- 91 %. The aim of this study was to compare the effects of single or dual injection methods on block success rate.Following approval of ethics commity and informed patient consent, ASA I-II, 60 patients undergoing elective hand, wirst and forearm surgery were included in to the study. Patients were randomized into two grups. Single injection technique was used in Grup I and dual injection technique was used in Grup II. Injection site was at the junction of the most medial port of the corocoid notch and anterior port of clavicle. The needle was directed 20° caudaly and dorsaly in the sagittal plane. Nerve stimulation was used during blocks. When the motor response to the median, ulnar, radial nerve was found at 0.3 - 0.5 ?A, 40 mL of local anesthetic (LA) injection was made in Group I. In Group II, first musculocutaneus nerve response was obtained at 0.3 - 0.5 ?A and 10 ml of LA injected to the site. Following injection at the first site one of the median, ulnar, radial nerve response was found at 0.3 - 0.5 ?A and 30 mL of LA was injection to there.The block success rate was found to be 86, 6 % in Group I and 96 % in Group II. The block onset time was faster in Group II. Total sensory block score was in Group II higher at 20th and 30th minutes of block. Motor block score was higher in group II at 5th and 20th minutes of block performance.Vascular puncture was the only complication noted (3 patients in Group I and 4 patients in Group II).LSIB is a safe brachial plexus block of having an easily palpable injection point. Dual injection increased the block success rate. When LSIB technique was performed properly, complication rate is low even with dual injection.