İnovasyonun performans yönetimi üzerine etkisi: Kuzey Irak çimento fabrikaları saha araştırması
The effect of innovation on performance management a field study in the northern cement factories of Mosul
- Tez No: 644667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Performans Yönetimi, Musul, Kuzey Çimento Fabrikaları, İnnovation, Performance Management, Conductor, Northern Cement Plants
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde inovasyon, kurumsal üretim süreçlerinde yenilikçi faaliyetler ve gelişim için temel unsurlardan birini oluşturmaktadır.Yenilikçi faaliyetler, yeni bir organizasyon yapısının geliştirilmesinin yanı sıra tüketiciler için yeni ürün ve hizmetler geliştirmek için çalışanların yenilikçi çabalarının desteklenmesini de gerektirmektedir. İnovasyon, işletmelerin aralarındaki yoğun rekabet nedeniyle performans yönetiminde önemli ve etkili bir rol oynamakta ve şirketleri performanslarını daha uzun süre sürdürmek için sürekli olarak değişime zorlamaktadır. Bu çalışmada, inovasyonun performans yönetimi üzerindeki etkisi, seçilen kuruluşlar bazında incelenmiştir. Bu amaçla, Kuzey Irak'ta yer alan 3 çimento fabrikasında, fabrika yöneticileri ile mülakat yapılarak nitel yaklaşım kullanılmıştır. Bu kapsamda,“yöneticiler ve çalışanlar araştırma kurumlarında inovasyon ve performans yönetimi hakkında ne düşünüyor?”,“Katılımcı kuruluşta inovasyon ve performansı yönetmeye yönelik göstergeler tanımlanabilir mi?”Ayrıca,“katılımcı kuruluşta yenilik ile performans yönetimi üzerinde bir ilişki ve etkisi var mı?”sorularına cevap bulmak, araştırmanın temel amacını oluşturmuştur. Bu çalışmanın, kuzey çimento fabrikalarında inovasyon ve performans yönetimi arasındaki etki ve araştırma altında fabrikaların karşılaştığı ilgili bazı sorunların çözümüne katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of innovation is the primary support for innovative activities and development in the production processes of companies, innovative activities imply the development of a new organizational structure, as well as the efforts of employees to develop new products and services for consumers. Where innovation plays an important and influential role in the performance management process due to the intense competition between them, which forces companies to change constantly in order to maintain their performance for a longer period. In this study; The impact of innovation on performance management was studied on the basis of the selected organizations. The semi-structured interview was used in several northern cement plants in Iraq, and the qualitative approach was used in our research, in which data were collected by the plant managers. What do managers and staff think of innovation and performance management in research institutions? Can indicators be identified for managing innovation and the level of performance in the participating organization? Also, is there a relationship and impact on performance management with innovation in the participating organization? The questions are the main problem statements in our thesis. The results of the research, the most important of which are the existence of an impact between innovation and performance management in northern cement plants, and a set of recommendations that could contribute to solving some of the related problems faced by the researched factories.