Motivasyon faktörlerinin girişimcilik eğilimine etkisinin Planlanmış Davranış Teorisi bağlamında incelenmesi üzerine bir araştırma
A study on the investigation of effect of motivation factors on the entrepreneurship tendency in the context of the Planned Behavior Theory
  1. Tez No: 644675
  2. Yazar: UMUT KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN AKATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Eğilimi, Planlanmış Davranış Teorisi, Motivasyon Faktörleri, Entrepreneurship, Entrepreneurship Tendency, Planned Behavior Theory, Motivation Factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Girişimcilik gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan önemli bir olgudur ve günümüzde önemi daha çok artmaktadır. Girişimci gençlerin yetiştirildiği bir ülkede toplumsal anlamda refah seviyesinde olumlu artışlar olmaktadır. Gençlerin girişimcilik eğilimini aile yapısı, kültür, eğitim düzeyi, rol modelleri, kişilik özellikleri gibi çeşitli faktörler etkileyebilmektedir. Bunlardan biri de motivasyon faktörleridir. Bu çalışmanın amacı, motivasyon faktörlerinin girişimcilik eğilimi üzerinde etkisini Planlanmış Davranış Teorisi bağlamında incelemektir. Araştırmanın evrenini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu fakültede 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında İşletme ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilere online anket formu gönderilmiş ve bunlardan 314 tanesinden geri dönüş olmuştur. Araştırma için katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular neticesinde; başarı, güç ve bağlanma ihtiyaçlarının girişimcilik eğilimi üzerinde anlamlı etkisine rastlanmazken; düşünme ve ekonomik ihtiyaçların ise girişimcilik eğilimine pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Planlanmış Davranış Teorisi bağlamında değerlendirildiğinde; kişisel tutumun düşünme ihtiyacı ve ekonomik ihtiyaçlardan etkilendiği; algılanan davranışsal kontrolün başarı ihtiyacı, düşünme ihtiyacı ve ekonomik ihtiyaçlardan etkilendiği görülmüştür; öznel normun ise hiçbir motivasyon faktöründen etkilenmediği tespit edilmiştir. Öte yandan; kişisel tutum ve algılanan davranışsal kontrolün girişimcilik eğilimi üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu görülürken; öznel normun girişimcilik eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is an important phenomenon both economically and socially and its importance is increasing much more today. In a country where entrepreneurial youth are raised, there is a positive increase in the level of social welfare. Various factors such as family structure, culture, education level, role models, personality traits can affect the entrepreneurship tendency of young people. One of them is motivation factors. The aim of this study is to examine the effect of motivation factors on entrepreneurship tendency in context of Planned Behavior Theory. The universe of the research is Çanakkale Onsekiz Mart University Biga Faculty of Economics and Administrative Sciences. The sample of the research consists of 3rd and 4th year undergraduate students studying in the Department of Business and Labor Economics and Industrial Relations in 2019-2020 academic year. An online questionnaire was sent to the students and 314 of them returned. The data obtained from the participants for the research were analyzed using the SPSS 22.0 package program. As a result of the findings; while need for achievement, need for power and need for attachment did not have a significant effect on entrepreneurship tendency; it has been observed that need for cognition and economic needs have a significant positive effect on entrepreneurship tendency. Also, when evaluated in the context of Planned Behavior Theory; it was observed that personal attitude is affected by the need for cognition and economic needs; perceived behavioral control is affected by the need for achievement, need for cognition and economic needs; but it was determined that subjective norm was not affected by any motivation factor. On the other hand; while it was observed that personal attitude and perceived behavioral control had a significant positive effect on entrepreneurial tendency; there was no significant effect of subjective norm on entrepreneurship tendency.