Çağdaş sanatta göz ve fundus uygulamaları
Eye in contemporary art and fundus applications
  1. Tez No: 644683
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. LÜTFİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Göz, Fundus, Orbita, Retina, Contemporary Art, Eye, Fundus, Orbita, Retina
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çağdaş Sanatta Göz ve Fundus uygulamaları adlı bu çalışmada, gözün duyu organı olarak anatomik ve fonksiyonel bir incelemesi yapılmış, evrende önce ışığın oluşumuyla, sonra da canlılığın başlamasıyla birlikte gözün de gelişime başlaması ve günümüzde bunu sürdürmesi, özellikleri, canlılar için önemi vurgulanmıştır. Çok eski tarihsel dönemlerde bile haklı olarak göze çok önem verildiği, vurgu yapıldığı bilinmektedir. Çalışmamızda, Çağdaş Sanat'ta da gözün hak ettiği yeri koruduğu gösterilerek, pek çok çağdaş sanatçının, anlatmak istedikleri duyguları, göz betimlemeleriyle, eserlerinde nasıl ele aldığı incelenmiştir. Diğer yandan gözün bir parçası olan ve parmak izi gibi insana özgü olan retina kısmının (Fundus) gerek halk içinde gerekse sanat dünyasında pek de tanınmadığını oysa bu farklılığın bireysel olarak değil de bütünsel ele alındığında nasıl da evrensel bir değer olabileceği tartışma konusu olmuştur. Çok farklı fundus resimleri sunularak, bilimsel olanın, sanatsal alana aktarılmasına çalışılmıştır. İçinde yaşadığımız çağın teknoloji ve bilim çağı olmasından kaynaklı olarak, sanatın da farklı alanlarda hızla evrimleştiğini artık çok gelenekselleşmiş kalıpların yıkılarak, ileri mühendislik ve teknoloji sayesinde elde edilen birçok ürünün de sanat nesnesi gibi sunulma olasılığını yarattığını, bu beyanda da çok üst düzey teknolojik kameralarla çekilen fundus resimlerinin de sanatsal yanı olabileceği, disiplinler arası bir yaklaşımla insanlığa sunulması gerektiği, bunun da insanlığı bir şekilde birleştirebileceği vurgulanmıştır. Farklılıklarımızın nasıl evrensel uyum sağladığı ve bütünsel olarak bakıldığında dil, din, ırk, cinsiyet ve sosyal konum ayrımının aslında evrende hiç önemli olmadığı, uzaydan nasıl dünya bir bütün olarak görünüyorsa ve ülke sınırları görünmüyorsa her çeşit ayrımcılığın da bu bağlamda ne denli önemsiz olduğu fundus resimleri üzerinden bilim ve sanat birlikteliği, disiplinler arası bir anlam, içerik ve yaklaşımla anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
We investigated the anatomical and functional properties of eye as an important sense organ, in our thesis named 'Eye in Contemporary Art and Fundus Applications'. In the universe, as a fırst step, when light, then life became prominent, eye developing started and still continues, nowadays. We also talked about properties of the eye and the importance of the eye for living things. Following the ancient times, eye is given an important value that deserved, till in our times. Eye has been preventing in its place in contemporary art, also additionally, we gave some samples of artists that had pronounced eye details in their arts. And we announced that the artists painted and used the eye in the way what they wanted to explain to the community. We also wanted to attract attention to retina (Fundus) which is a part of eye, not well- known by people but also very unique like finger print, however its reunite property in a wholistic point of view. We added some different fundus images as a part of an art exhibition. Because our century is a technology and science century, art is still evaluating in many other fields in contrast to conventional taboos. In this manner, multiple products of technology may be converted as a work of an art, nowadays. Following the idea above, we wanted to show pictures of fundus that obtained by using high technology cameras to the human beings as an exhibition via an interdisciplinary approach. By this way, on the other hand we wanted to explain that the differences between people, are how nonsense. As an Outlook to our planet from the universe, we all see the blue earth without any borders, there is no need to separate people by their sex, nationality, social statue, language and religion. İn this manner, retinal images, like finger prints, both unigue and special individually, but same in all populations of the world in general, may effect and change the world positively in the way to the unıverse peace. As a result, association of Science and Art was tackled, and explained by an interdisciplinary approach, in our thesis.