Hemşirelerin palyatif bakım ile ilgili görüş ve deneyimlerinin incelenmesi
Examining nurses'views and experiences about palliative care
  1. Tez No: 644716
  2. Yazar: SEVİLAY DANACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE OFLAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Palyatif Bakım Ünitesi, Hemşire, Palliative Care, Palliative Care Unit, Nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışma, İstanbul ilinde palyatif bakım ünitesi olan hastanelerde çalışan hemşirelerin palyatif bakım hizmetleri ile ilgili görüş ve deneyimlerinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırma Ağustos-Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul ilinde palyatif bakım ünitesi olan 24 hastanede yürütülmüştür. Tanımlayıcı tipte bir çalışma olan araştırmanın örneklemini İstanbul ilindeki palyatif bakım ünitesi olan 24 hastanede çalışan 480 hemşire oluşturmaktadır. Veriler, hemşirelerin kişisel ve mesleki özelliklerini, palyatif bakım ile ilgili deneyimlerini ve palyatif bakım ile ilgili görüşlerini içeren veri toplama formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı veriler için sayı, yüzde ve ortalamalar; verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 423 kadın, 57 erkek ve yaş ortalaması 30,20±7,16 olan toplam 480 hemşire katılmıştır. Hemşirelerin %23.3'ü palyatif bakım ünitesinde çalışmaktadır. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun (%71,5) daha önce palyatif bakım ünitesinde çalışmadıkları ve çalışmayı istemedikleri (%75,5) görülmektedir. Hemşirelerin tamamına yakını palyatif bakım ihtiyacı olan hasta grubunun terminal dönem onkoloji hastaları, palyatif bakım ihtiyacı gösteren öncelikli kriterleri ise hastanın sürekli bakıma ihtiyaç duyması ve terminal dönemde ağrı ile baş etme de zorluk yaşaması olarak belirtmişlerdir. Hemşirelerin yarısından fazlasının (%59) palyatif bakım konusunda eğitim almadığı, eğitim alanların ise eğitimi en fazla mesleki eğitim sırasında aldığı görülmektedir. Hemşirelerin tamamına yakını verilen eğitimin konu içeriğinin palyatif bakım temel kavramlar ve ilkeler olması gerektiğini belirtmişlerdir. Palyatif bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin en fazla sahip olması gereken özelliklerini empati yönü güçlü, iletişim becerileri yetkin olarak belirtmişlerdir. Hemşirelerin yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, çalıştığı servisi, servisteki görevi ve görev yerindeki çalışma süresi, daha önce palyatif bakım ünitesinde çalışma durumu, palyatif bakım ünitesinde çalışmayı istemesi, palyatif bakım konusunda eğitim alması ve palyatif bakımla ilgili kişisel deneyimlerinin palyatif bakım hizmetleri ile ilgili görüşlerini etkilediği saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Hemşirelerin palyatif bakım ihtiyacı konusunda önceliğin terminal dönem onkoloji hastalarına verilmesi ile ilgili benzer görüşlere sahip oldukları ve palyatif bakım ünitesinde çalışan ve çalışmayan hemşirelerin palyatif bakım ile ilgili görüşleri arasında farklılık olduğu görülmektedir. Hemşirelere yönelik verilen eğitimlerin artırılması, verilen eğitimlerin tüm hemşirelere yönelik olarak planlaması, eğitim konularının ve içeriğinin yeniden düzenlenmesi, palyatif bakım hizmetleri ile ilgili hemşirelere yönelik prosedürlerin oluşturulması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to examine the views and experiences of nurses working in hospitals with palliative care units in Istanbul. Method: The research was carried out between August and November 2019 in 24 hospitals with palliative care units in Istanbul. The sample of the study, which is a descriptive study, consists of 480 nurses working in 24 hospitals with palliative care units in Istanbul. The data were collected through a data collection form that includes the personal and professional characteristics of nurses, their experiences with palliative care and their views on palliative care. Number, percentage and averages for descriptive data in the evaluation of the data; Chi-square test was used to compare the data. Findings: The study included 423 women, 57 men and a total of 480 nurses with an average age of 30.20 ± 7.16. 23.3% of the nurses work in the palliative care unit. It is seen that the vast majority of nurses (71.5%) did not work in the palliative care unit and did not want to work (75.5%). Almost all of the nurses stated that the group of patients who need palliative care is terminal period oncology patients, and the primary criteria that show palliative care needs are the need for continuous care and the difficulty of coping with pain in the terminal period. It is observed that more than half of the nurses (59%) are not trained in palliative care, while those who receive training receive the most training during vocational training. Almost all of the nurses stated that the subject content of the training should be the basic concepts and principles of palliative care. The nurses working in the palliative care unit stated that they should have the most characteristics, empathy and strong communication skills. The views of nurses about their age, gender, educational status, the service they work in, their duty in the service and their working time at the workplace, their previous working status in the palliative care unit, their desire to work in the palliative care unit, their education in palliative care, and their personal experiences about palliative care services. It was found to affect. Conclusion and Recommendation: It is seen that the nurses have similar opinions regarding the need to give priority to the terminal period oncology patients about palliative care needs and there is a difference between the opinions of the nurses working and not working in the palliative care unit about palliative care. It is suggested that the training given to nurses should be increased, the training provided should be planned for all nurses, re-evaluation of the training topics and content, and procedures for nurses related to palliative care services should be established.