Enteral ve parenteral beslenme ile eş zamanlı uygulanan ilaç tedavisine yönelik hemşirelerin bilgi düzeyleri
The knowledge levels of nurses regarding simultaneous administration of enteral and parenteral nutrition with drug therapy
  1. Tez No: 808013
  2. Yazar: BETÜL EDA BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, parenteral beslenme, ilaç uygulamaları, hemşirelik, bilgi düzeyi, Enteral nutrition, parenteral nutrition, medication administration, nursing, knowledge level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışma; enteral ve parenteral beslenme ile eş zamanlı uygulanan ilaç tedavisine yönelik hemşirelerin bilgi düzeylerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Araştırma; tanımlayıcı olarak, 1 Haziran 2022- 1 Ağustos 2022 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2. ve 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitelerinde, Palyatif Bakım Servisi ve Göğüs Hastalıkları Servislerinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini yataklı servislerde aktif olarak çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 167 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama formu uzman görüşüne başvurularak hazırlanmış olup tanıtıcı form ve bilgi düzeyi formu olmak üzere iki ayrı formdan oluşmaktadır. Tanıtıcı bilgi formunda hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren 9, bilgi düzeyi formunda ise bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik enteral beslenme ve ilaç uygulamaları ile ilgili 21, parenteral beslenme ve ilaç uygulamaları ile ilgili 17 soru içermektedir. Çalışmada veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiş olup önem düzeyi p0,05). Ancak parenteral beslenme ile eş zamanlı ilaç uygulamalarına yönelik bilgi puanlarının ortanca değerleri arasında 'kendilerini yeterli hissedenler' ve '25-34' yaş arası katılımcıların bu konudaki bilgi düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,017). Sonuç: Hemşirelerin, enteral ve parenteral beslenme desteği alan hastalarda eş zamanlı ilaç uygulamalarına yönelik bilgi puanları genel olarak ortalamanın üzerindedir. Hemşirelerin, parenteral ve enteral beslenme ile eş zamanlı ilaç uygulaması işlemini sıklıkla yaptığı ancak uygulamalarda bazı eksiklerinin olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, hemşirelerin enteral ve parenteral beslenme desteği alan hastada eş zamanlı ilaç uygulamaları konusunda bilgilerinin geliştirilmesi için lisans ve sonrasında lisansüstü eğitimlerinin içeriğinin artırılması, iş hayatında ise hemşirelere bu konuda kanıta dayalı uygulamalarla hizmet içi eğitimlerin verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted descriptively to examine the knowledge levels of nurses regarding the simultaneous administration of enteral and parenteral nutrition with drug therapy. Materials and Methods: The research was conducted between June 1, 2022, and August 1, 2022, in the 2nd and 3rd Level Intensive Care Units, Palliative Care Service, and Chest Diseases Services of Ankara Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital, a branch of the University of Health Sciences. The study sample consisted of 167 nurses actively working in inpatient services who volunteered to participate in the research. The data collection form used in the study was prepared by consulting experts and consists of two separate forms. The introductory information form includes 9 items regarding the nurses' demographic characteristics, while the knowledge level form contains 21 questions related to enteral nutrition and drug administration and 17 questions related to parenteral nutrition and drug administration. The data were analyzed using IBM SPSS V23, and a significance level of p0.05). However, a statistically significant difference was found in the median knowledge scores for simultaneous medication administration with parenteral nutrition based on the nurses' self-perceived competence and the age group of 25-34 years (p=0.017). Conclusion: Overall, nurses have knowledge scores above average regarding simultaneous medication administration with enteral and parenteral nutrition support in patients. However, some deficiencies were identified in their practices. Therefore, it is recommended to improve the knowledge of nurses regarding simultaneous medication administration with enteral and parenteral nutrition support through undergraduate and postgraduate education programs, and to provide in-service training based on evidence-based practices in the workplace.