Türkiye'de üretilen ödüllü kısa filmlerdeki tematik yönelimler: Film festivalleri bağlamında (2012-2019)
Thematic orientations in the award-winning short films produced in the Turkey: In the context of the festival films
- Tez No: 644855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME NEŞE KAPLAN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tematik Yönelim, Kısa Film, Film Festivali, Ödül, İktidar, thematic orientation, short film, film festival, award, power
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'de düzenlenen ulusal ve uluslararası film festivalleri çerçevesinde başarı sağlamış kurmaca kısa filmlerin, tematik yönelimlerinde tekrar eden kavramlar üzerine eğilmektedir. Söz konusu tematik yönelimlerin düzenli olarak tekrar edilmesini sorgulayan çalışmamızın kapsam ve sınırlılıklarını 2012-2019 yılları arasında Türkiye'de düzenlenmiş film festivallerinde başarı sağlamış kurmaca kısa filmler oluşturmaktadır. Bu bağlamda Hayri Çölaşan tarafından hazırlanan yıllık festival raporları araştırmamızın temelini oluşturmaktadır. 2012-2019 yılları arasında değerlendirmeye almış olduğumuz elli üç adet kurmaca kısa filmin tematik yönelimlerinde ön plana çıkan kavramlar tespit edilerek, film festivallerinin film üretiminde ki iktidarı ve hegemonyası tartışmaya açılmıştır. Araştırmamız süresince kavramsal çerçevemiz“Tematik Yönelim”,“Kısa Film”,“Film Festivali”,“Ödül”,“İktidar”kavramları üzerinden şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of this thesis has been achieved as part of national and international short film festivals held in Turkey, which are focussed on concepts of thematic orientations. Such thematic orientations between the years of regularly repeating questioning the scope of our work and limitations of success has been achieved in 2012-2019 fictional film festivals organized in Turkey are short films. In this context, the annual festival reports prepared by Hayri Çölaşan form the basis of our research. The concepts that came to the fore in the thematic orientations of the fifty-three fictional short films that we evaluated between 2012 and 2019 were determined, and the power and hegemony of film festivals in film production were opened to discussion. During our research, our conceptual framework has been shaped over the concepts of“Thematic Orientation”,“Short Film”,“Film Festival”,“Award”and“Power”.