Aterosklerozıs hastalığında interlökin 1 beta gen polimorfizminin etkisinin incelenmesi
Effects of interleukin 1 beta gene polymorphism in patients with atherosclerosis
- Tez No: 644928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, inflamasyon, İnterlökin 1 beta, Atherosclerosis, inflammation, Interleukin 1 beta
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ateroskleroz dünya çapında ölümcül hastalıklardan biridir. faktörleri içeren çeşitli çevresel ve genetik özelliklere sahip çok faktörlü bir hastalıktır. Çok ciddi belirtiler ateroskleroza paralel olarak ortaya çıkar, en önemlisi kardiyovasküler hastalıklardır. son zamanlarda ateroskleroz gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülen inflamasyon ve enflamatuar yanıtın ana aracısı IL-1 Beta'dır. proteini kodlayan gen dizisi içindeki değişiklik, proteinin kendisinin üretiminin ve fonksiyonunun değiştirilmesine yol açar. Bu çalışmada, IL-1 Beta (-115) geninin polimorfizmini ve ateroskleroz hastalığı üzerindeki etkisini araştırdık. Çalışmamızda Türk nüfusundan toplam 94 kişi; Aterosklerozlu 47 hasta ve 47 sağlıklı kontrol grubu. IL-1 beta tek nükleotid polimorfizmi PCR tekniği ile tespit edilmiş, sonra sonuçlar değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Sonuçlarımız, homozigot mutant genotipi (GG) (p = 0.016) ve heterozigot genotip (AG) (p = 0.039) ve vahşi tip alel (A) için hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. (p = 0.016) Homozigot yabani tip (AA) (p = 0.789) veya mutant alel (G) (p = 0.789) için anlamlı bir fark bulunamamıştır. Verileri analiz ettikten sonra, IL-1 Beta geninin Heterozigot Genotipinin (AG) taşınmasının ateroskleroz riskini artırırken, homozigot Mutant Genotipinin (GG) taşınması riski azaltır. Ayrıca vahşi tip allel A'yı taşımak riski arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is one of the lethal diseases worldwide. it is multifactorial disease that has several environmental and genetics involving factors. Very Serious manifestations occur in parallel to atherosclerosis, on of the most important is the cardiovascular diseases. inflammation recently thought to have a crucial role in the development of atherosclerosis, and the main mediator for the inflammatory response is IL-1 Beta. alteration within the sequence of the gene that encoding for the protein result in alteration of the production and function of the protein itself. İn our study we Determined the polymorphism of IL-1 Beta (-115) gene and its effect on atherosclerosis disease. Our study include a total of 94 people from the turkish population; 47 patients with atherosclerosis and 47 of control healthy group. IL-1 beta single nucleotide polymorphism was detected by PCR technique then the results were evaluated and analyzed. Our results showed a significant differences between patient and control groups for the homozygous mutant genotype (GG) (p=0.016) and for the heterozygous genotype (AG) (p=0.039) and for the wild type allele (A). (p=0.016) While no significant differences were found for the homozygous wild type (AA) (p=0.789) nor for the mutant allele (G) (p=0.789). After we analyzed the data, we sum up that carrying of the Heterozygote Genotype (AG) of IL-1 Beta gene is increasing risk of atherosclerosis, while carrying of the homozygous Mutant Genotype (GG) is reducing the risk. Also carrying the wild type allele A is increasing the risk.