Neuroimaging of brain functionality and connectivity in women with temporal lobe epilepsy or schizophrenia
Kadın temporal lob epilepsi ya da şizofreni hastalarında beyin işlevselliğinin ve bağlantısallığının nörogörüntüleme yöntemleriyle incelenmesi
- Tez No: 644990
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKTEKİN, PROF. DR. VEHBİ ALP ÜÇOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Temporal Lob Epilepsisi, Şizofreni, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Bağlantısallık Matriksleri, Nöropsikolojik Testler, Temporal Lobe Epilepsy, Schizophrenia, Diffusion Tensor Imaging, Connectivity Matrix, Neuropsychological Tests
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Temporal lob epilepsisi (TLE) veya şizofreni (SCZ) hastalıklarının etiyolojisi tam olarak bilinmemekledir. Son çalışmalarda vurgulanan her iki hastalık gurubunun klinik, nöropsikolojik bulgularının benzerlikleri, her iki gurubun beyin yapısallığında ve bağlantısallığında da birtakım benzerliklerin olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada amacımız difüzyon tensör görüntüleme (DTI) ve nöropsikolojik testleri (NPT) kullanarak TLE veya SCZ hastalarının beyin bağlantı matrislerini araştırmak ve sağlıklı kontrollerle (HC) karşılaştırmaktı. Her gruptan 13 kadın (TLE, SCZ ve HC), toplamda 39 kadın çalışmaya dahil edildi. Şizofreni semptomlarıyla benzerliklerinden dolayı sadece sol temporal lob epilepsisi olanlar çalışmaya dahil edildi. Gruplar arasındaki ilişki sosyodemografik veriler, NPT, fraksiyonel anizotropi (FA) ve bağlantı matrisleri açısından değerlendirildi. Sonuçlarımız TLE ve SCZ hastalarının bilişsel işlevlerde benzer bozukluklara sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca TLE hastalarında, bilişsel ve yürütücü işlevlerle ilişkili korpus kallozum (CC) genuda FA'de azalma olduğunu bulduk. Gruplar arasındaki bağlantısallık matrisine baktığımızda temporal ve frontal lobda ve limbik yolaklarda özellikle arkuat fasikülus (AF) ve cingulum (CI) da bağlantısallık bozulmaları bulundu. Bu çalışma, TLE ve SCZ hastalıklarının beyin bağlantısallığına ve ilgili bilişsel işlevlere dayalı etkilerini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Bağlantı matrisleri, henüz yapısal değişikliğe neden olmayan nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları daha iyi anlamamıza, semptomlarını daha iyi yorumlamamıza ve daha doğru tedavi yaklaşımlarını belirlememize yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The etiology of temporal lobe epilepsy (TLE) or schizophrenia (SCZ) is not fully known. Both disorders, as shown in recent studies share similar clinical, neuropsychological and neuroimaging findings which might indicate also similarities in the brain structure and connectivity, as well. Our aim was to investigate brain connectivity matrices of TLE or SCZ patients using diffusion tensor imaging (DTI) and neuropsychological tests (NPT) and to compare the findings with healthy controls (HC). Thirteen women of each group (TLE, SCZ, and HC), thirty nine in total were included in the study. Only patients with left temporal lobe epilepsy were included because of the similarities with schizophrenia patient symptoms. The relationship between the groups was evaluated in terms of sociodemographic data, NPT, fractional anisotropy (FA) and connectivity matrixes. Our results showed that TLE and SCZ patients had similar impairments in cognitive functions. We also found that TLE patients have decreased FA in the genu of the corpus callosum (CC) which are related to cognitive and executive functions. Differences in the pathways associated with the temporal and frontal lobe and the limbic system were also observed like arcuate fasciculus (AF) and cingulum (CI).This study may improve our understanding of the effects of TLE and SCZ diseases based on brain connectivity and related cognitive functions. Connectivity matrices may help us better understand neurological and psychiatric diseases that have not yet caused structural change, better interpret their symptoms and identify more accurate treatment approaches.