Adölesan basketbol oyuncularında core stabilizasyon eğitiminin kalça ve diz kas kuvvetine etkisi
  1. Tez No: 645000
  2. Yazar: MURAT MENDERES ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİBE SERAP İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Core Stability, İsokinetic Strength, Adolescent, Basketball Player, Balance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızın amacı, adölesan basketbol oyuncularında rutin antrenman programına eklenen8 haftalık core stabilizasyon eğitiminin kalça ve diz kas kuvvetine etkisini araştırmaktı.Çalışmaya 26 adölesan başketbolcu dahil edildi. Sporcular randomize olarak corestabilizasyon eğitimi alan grup (Genç A) ve rutin antrenman programına devam eden kontrolgrubu (Genç B) olmak üzere ikiye ayrıldı. Demografik bilgileri sorgulandıktan sonra kalçaabdüktör ve addüktörleri ile diz fleksör ve ekstansörlerinin kas kuvveti izokinetikdinamometre ile değerlendirildi. Kas kuvvetinin yanı sıra dinamik denge performans“YıldızDenge Testi”ile sıçrama performansı ise dikey ve yatay öne sıçrama testi ile değerlendirildi.Genç A grubu rutin antrenmanlarına ek olarak, 8 hafta boyunca, haftanın 3 günü 45-60 dksüren core stabilizasyon eğitimi alırken, Genç B grubu yalnızca rutin antrenmanlarına devametti. 8 haftanın sonunda gruplar aynı parametreler bakımından değerlendirildi. Sonuç olarak,her iki grupta da kas kuvveti ve denge performansı gelişirken (p0.05). Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında isegruplar arasında tedavi sonrasında tüm parametreler benzer bulundu (p>0.05). Adölesanbasketbolcularda rutin antrenman programına eklenen core stabilizasyon eğitimi, rutinantrenman programından üstün değildi. Daha büyük örneklem ile yapılacak çalışmalaraihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study was to investigate the effect of 8-week core stabilization trainingadded to the routine training program on adolescent basketball players on hip and kneemuscle strength. 26 adolescents in the study were included. The athletes were randomlydivided into two groups, which received core stabilization training (Young A) and the controlgroup (Young B) who continued the routine training program. After questioning demographicinformation, muscle strength of hip abductors and adductors, and knee flexors and extensorswere evaluated with isokinetic dynamometer. In addition to muscle strength, dynamic balanceperformance was evaluated with“Y Balance Test”and jump performance was evaluated withvertical and horizontal forward jump test. In addition to routine workouts, the young group Areceived core stabilization training, which lasted 45-60 minutes for 3 days a week for 8weeks, while the young group B continued their routine training only. After 8 weeks, thegroups were evaluated for the same parameters. As a result, it was observed that while bothgroups developed muscle strength and balance performance (p 0.05). When the groups were compared among themselves, all parameterswere similar between the groups after treatment (p> 0.05). Core stabilization training added tothe routine training program was not superior to the routine training program in adolescentbasketball players. Studies with larger sample are needed.