Doğu Anadolu Bölgesinde yeme bağımlılığı ile pozitif ve negatif duygu durumların incelenmesi
Eating addiction and analysis of positive and negative emotions in Eastern Anatolia
- Tez No: 657390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yeme bağımlılığı, yeme bozukluğu, depresyon, anksiyete, pozitif ve negatif duygu, eating addiction, eating disorders, depression, anxiety, positive and negative feeling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı Doğu Anadolu Bölgesinde yeme bağımlılığı ile pozitif ve negatif duygudurum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya gönüllü katılan bireylerin yeme bağımlılığı düzeyleri ve pozitif negatif duygudurumları incelenmiştir. Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışması'nda yer alan dokuz demografik bölgeden biri olan Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde yaşayan ve 18 yaşın üstünde olan 3200 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem çeşitli çalışma ve kamu alanlarından seçilmiştir. Toplam örneklemin %50.0'si kadın (n=1600) , %50.0'si erkektir (n=1600) ve Kadınların yaş ortalaması 29.1 (SS=10.0), erkeklerin yaş ortalaması ise 30.6 (SS=10.6) olarak saptanmıştır. Verilerin toplanmasında demografik bilgilere ilişkin soruların yer aldığı araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS(21) kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü varyans Analizi (ANOVA) ve Lineer Regresyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Cinsiyet ile yeme bağımlılığı arasında negatif anlamlı yönde bir ilişki olduğu, Eğitim düzeyi ile yeme bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, Medeni durumda bekâr bireylerin sayısının artması ile izlenen yeme bağımlılığındaki artış ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between eating addiction and positive and negative mood in Eastern Anatolia. The levels of eating addiction and positive negative moods of the volunteers were examined. Living in Turkey Addiction and Mental Health, one of the nine demographic map of Eastern Anatolia Region is located in the Study and the 3200 people over the age of 18 constitute the sample of the study. The sample was selected from various study and public areas. Of the total sample, 50.0% were female (n = 1600), 50.0% were male (n = 1600), and the average age of women was 29.1 (SD = 10.0), and the mean age of men was 30.6 (SD = 10.6). Sociodemographic Information Form, Positive and Negative Affect Scale (PNAS), which were prepared by the researcher, were used to collect data. The data of the study were analyzed by using SPSS (21). Tukey One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Linear Regression Analysis were used to analyze the data. As a result of the study, it was found that there was a significant negative relationship between sex and eating dependence, there was no significant relationship between education level and eating dependence.