Tanzimat'tan günümüze yerleşik yabancıların Türk yerel yönetim teşkilatı içerisindeki yeri: Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi örneği
The place of foreigners in the Turkish local government organization since the Tanzimat period: The case of the Alanya Municipality Foreigners Assembly
  1. Tez No: 645091
  2. Yazar: BURAK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DORU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Yerel Yönetim Teşkilatı, Yerel Katılım Mekanizmaları, Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi, Yerleşik Yabancı, Turkish Local Government Organization, Local Participation Mechanisms, Alanya Municipality Foreigners Assembly, Resident Foreigner
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Türkiye'de yerel düzeydeki mikro etkileşim alanları ile uluslararası düzeydeki makro etkileşim alanları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, toplumsal dinamiklerdeki çeşitliliği arttırarak, değişimler meydana getirmiştir. Böylece yerel düzeydeki uluslararası ilişkilerin kuvvetlendirildiği alanlarda“yerleşik olarak bulunan yabancıların”varlığı, toplum dinamizmi içinde kendini hissettirmeye başlamıştır. Toplumda kısmi kabul görmüş ve yeni dinamizm alanlarını şekillendiren yerleşik yabancı kesimler, zamanla yönetsel alanda da varlık gösterme çabasına girmiştir. Bu durum dünyada ve Türkiye'de, yerleşik yabancıların yerel yönetimlere katılımı üzerine tartışmaları ve çalışmaları arttırmıştır. Çalışma kapsamında; yerleşik yabancıların Türk yerel yönetim teşkilatındaki etkileri ve konumu, Tanzimat döneminden başlayarak ele alınmıştır. Böylece yerleşik yabancıların yerel düzeydeki yönetim yapılarına dahil olmasının tarihsel arka planı ve güncel kazanımları, Tanzimat'tan günümüze aktarılmıştır. Yerleşik yabancıların günümüz yerel yönetim teşkilatı içindeki konumu, Türkiye'de köklü bir yapılanma oluşturan Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi ile örneklendirilmiş ve çalışmaya yansıtılmıştır. Çalışma ile yerleşik yabancıların; Türk yerel yönetim teşkilatına etkilerinin ortaya konulması ve böylece yerleşik yabancıların Türk yerel yönetim teşkilatı içindeki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca oluşturulabilecek yerel yönetim teşkilatlanmaları üzerine öngörü sağlayacak çıktıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında belirtilen amaçlara ulaşmak için çalışmanın kavramsal çerçevesi ve tarihsel teorik kısmı, literatür taraması yöntemiyle oluşturulmuştur. Çalışmanın (uygulama kısmı) son bölümü; literatür üzerinden elde edilen verilerle desteklenerek, Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi ve Alanya'daki yerel yönetim kademelerinin yöneticileriyle mülakat yapılarak alan araştırması yöntemiyle oluşturulmuştur. Çalışma literatür taraması ve alan araştırması ile ulaşılan çıktılar değerlendirilerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of relations between micro-interaction areas at the local level and macro-interaction areas at the international level in Turkey has led to increased diversity in social dynamics. Thus, the presence of“resident foreigners”in the areas where international relations at the local level have been strengthened has started to make itself felt within the dynamism of the society. The established foreign sections, which have been partially accepted in the society and have shaped new areas of dynamism, have made an effort to show their presence in the managerial field over time. This has increased the debate and work on the participation of resident foreigners in local governments in the world and in Turkey. Within the scope of the study, the effects and position of resident foreigners in the Turkish local government organization were discussed starting from the Tanzimat period. Thus, the historical background and current gains of the participation of resident foreigners in government structures at the local level have been transferred from Tanzimat to the present day. The position of resident foreigners within today's local government organization has been exemplified and reflected in the study by the Alanya Municipality Foreigners Assembly, which is a well-established structure in Turkey. The aim of the study is to demonstrate the effects of resident foreigners on Turkish local government organization and thus determine the place of resident foreigners in Turkish local government organization. In addition, it is aimed to determine the outputs that will provide insight into local government organizations that can be created. The conceptual framework and historical theoretical part of the study were formed by the method of literature review in order to achieve the objectives stated in the scope of the study. The final part of the study was supported by the data obtained from the literature, and interviews were conducted with the managers of Alanya Municipality Council of foreigners and the local government levels in Alanya and were prepared with the method of field research. The study was completed by evaluating the results obtained by literature survey and field research.