Çizgi ve geometrik formlarla yapılan soyut resimlerin tekstil yüzeylerine uygulanması
Application of abstract paintings created with linear and geometric forms onto textile surfaces
- Tez No: 645262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. NURGÜL BEGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi, Geometrik Form, Atık malzeme, Soyut resim, Tekstil, Line, Geometric Form, Waste Material, Abstract Painting, Textile
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, çizgi ve geometrik formlarla gerçekleştirilen soyut resimlerin, tekstil yüzeylerine yansıyan farklı ve özgün tasarımlarını içermektedir. Bu uygulama ile tuval ve kağıt üzerine yapılan resimlerin birçok tekstil yüzeyine uygulanarak yeni ve özgün bir ürüne dönüşmesi ve gelenekselin dışında çağımıza uygun bir görsel beğeni kazanması amaçlanmaktadır. Resimlerin üretimi esnasında geleneksel sanat malzemeleri, folyo gibi günümüz teknolojisinin sanayileşmiş malzemeleri ile buluşmuştur. Aynı zamanda tuval üzerine resimlerin üretilmesi esnasında şablon olarak kullanılan endüstri malzemesi olan kağıt bantlar, atık malzeme konumunda yeniden dönüşüm mantığı ile sanata dahil olmuş ve özgün resimlere dönüşmüştür. Sanat görsellerinin, tekstil yüzeylerine marka değeri olarak yansıtılması, sanatın bilinirliği açısından önemlidir. Çalışmaların, tez sahibinin özgün sanat eserlerinden yola çıkarak gerçekleştireceği tekstil uygulamalarının, tekstil tasarımlarına yönelik yeni bir uygulama anlayışı ortaya koyması bakımından özgün bir değeri bulunmaktadır. Bu çalışmada kullanılan tekstil yüzey tasarımlarının dijital olarak tekstil yüzeylerine uygulanabilirliği de sorgulanmaktadır. Tez çalışması bu anlamda, tekstil alanındaki çoğaltım kavramına da yeni bir yöntem ve öneri sunabilmesi bakımından oldukça önemlidir. Çizgi ve geometrik, soyut formlardan oluşan tasarımlarla özgün uygulamalar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes the different and unique designs of abstract paintings which were created with lines and geometric forms reflected on textile surfaces. The aim of this application is transforming the paintings made on canvas and paper into a new and unique product by applying them to numerous textile surfaces and also, it is aimed to receive a neoteric visual appreciation out of traditional. Production process of the paintings has brought together the traditional art materials and the industrialized materials of today's technology such as foil. At the same time, paper tape, an industrial material used as a template during the production of paintings on canvas. In this way, they were included in art in the form of waste material with the recycling logic and transformed into original paintings. It is important for the awareness of art to use art images as a brand value on the surface of textile. The textile applications that will be realized based on the original art works of the owner of the thesis, have a unique value in terms of exhibiting a new understanding of application for textile designs. The digital applicability of the textile surface designs used in this study is also questioned. In this sense, the thesis study is very important in terms of offering a new method and proposal to the concept of reproduction in the textile field. Original applications are presented with designs composed of lines, geometric and abstract forms.