Vaz'î hükümlerde mâni'
Hindrance (mâni') in declaratory rulings 'obstacle'
  1. Tez No: 645323
  2. Yazar: ZAHİDE NUR ÖZEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: mâni, hüküm, vaz'î hüküm, fıkıh usûlü, impediment, judgement, obligation judgement, fiqh methodology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İslam Hukukunda hüküm konusu fıkıh usûlünün merkezinde yer almaktadır. Şer'î delillerden çıkarılan hükümler konusu, İslâm hukukunun kaynaklarından sonra fıkıh usûlünün en önemli ana konularından birisini teşkil etmektedir. Fıkıh usûlcüleri konunun önemine binaen hükme giden yolları tesbit etmek için büyük gayret sarfetmişlerdir. Bu sebeple hükmü daha anlaşılır kılma maksadıyla farklı tanım ve tasniflere tabi tutmuşlardır. Bu kapsamda hüküm genel olarak teklîfî ve vaz'î hüküm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Vaz'î hükmün kapsamına giren mâni'in, değişik açılardan birçok kısma ayrıldığı görülmektedir. Mâni', hükümlerin tatbiki konusunda aktif rol oynamaktadır. Nitekim bir hükmün sadece mevcudiyeti, o hükmün tatbiki için yeterli gelmemektedir. Hükmün tatbiki için ayrıca mâni'in de bulunmaması gerekmektedir. Şari'in kastı, doğrudan mâni'in kendisine yönelmemekte, gerçekleşip gerçekleşmemesini hedef almamaktadır Bununla birlikte şâri'in hükümleri koymadaki kasdı hüküm konusunun anlaşılmasında önemlidir. Çünkü şâri'in mâni'deki maksadını kavramak mükellefin mâni' konusundaki tutumunu etkilemektedir. Mükellefin kastının şari'in kastı ile uyumlu olması gerekmektedir. Bu sebeple İslam Hukuk Metodolojisinde mâni'i kavramak büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject“judgement”has been in the center of fiqh methodology in Islamic Law. The subject judgement derived from the legal evidence constitutes one of the most important main topics of the fiqh methodology after the sources for Islamic law. Fiqh scholars have made great efforts to determine the ways leading to a judgement in regard to the importance of the issue. For this reason, the judgement has subjected to different definitions and classifications in order to make it more understandable. In this context, the judgement is generally divided into two categories as obligation and ordinance judgements. It is seen that the impediment, which falls within the scope of the ordinance judgement, is divided into many parts in terms of different aspects. The impediment plays an active role in the implementation of the judgements. As a matter of fact, the existence of a judgement is not sufficient for the implementation of that judgement. There should also be no impediment for the implementation of the judgement. The intent of Shari does not directly target the impediment and does not aim at whether or not to be realized. Nevertheless, the intent of shari in making judgements is important for understanding the subject of the judgement. Because understanding the purpose of the shari in the impediment affects an obligant's attitude towards the impediment. The intention of the obligant should be compatible with the intent of the shari. Therefore, it is of great importance to understand the impediment in Islamic Law Methodology.