Karakalpak realistik masalları (inceleme-metin)
Realistic tales of Karakalpak examination-text
- Tez No: 645365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL YILMAZ YEŞİLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karakalpak masalları, Karakalpak folkloru, realist masallar, Karakalpak realistic tales, Karakalpak folklore, tales
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Masallar milletlerin geçmişlerinde çok önemli bir yer tutar. Sözlü anlatım unsuru olması sebebiyle uzun yıllar boyunca nesilden nesile aktarılarak varlığını korumayı başarmıştır. Bu halkbilim unsurları ile Ana Vatan'a olan bağımız kopmadan devam etmiştir. Bu çalışmamızda halk bilimi içerisinde yer alan masallar üzerinde durulmuş, Karakalpak edebiyatındaki realist masallar Kiril alfabesinden transkripsiyonlu olarak Latin alfabesine, Karakalpak Türkçesi ile yazıya geçirilen metinler Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Karakalpak realist masalların bu vesileyle Türkiye'de ilk kez yayınlaması büyük bir önem arz etmektedir. Çalışmamız Giriş, Metinler ve Sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Karakalpaklar ile ilgili bilgi verilmiş, genel masal kavramı, realist masalların genel özellikleri ve masalların motif yapısı incelenmiştir.“Metinler”bölümünde Kiril harfli“Karakalpak Halk Ertekleri”isimli eserdeki 41 realist Karakalpak masalı transkripsiyonlu olarak Latin harflerine, Karakalpak Türkçesinden de Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.Çeviride anlatıcının üslubu korunmuş orijinal masal anlatımına sadık kalınılmıştır. Çalışmamızın Sonuç bölümünde ise çalışmanın tamamını kapsayacak bir genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tales have a very important place in the past of the nations. Due to being an element of verbal expression, it has managed to maintain its existence by transferring it from generation to generation for many years. Our bond with these folklore elements continued without breaking. In this study we have focused on in folklore and fairy tales located, realist tale of the Karakalpak literature in the Latin alphabet from Cyrillic as transcribed, with the text passed to the Karakalpak Turkish texts were transferred to Turkey Turkish. The Karakalpak realist tale is of great importance to publish this occasion for the first time in Turkey. Our study consists of Introduction, Texts and Conclusion section. In the introduction part, information about Karakalpaklar has been given, the concept of general fairy tale, general features of realist fairy tales and motif structure of fairy tales are examined. The 41 realist Karakalpak tales in the work called“Karakalpak Halk Ertekleri”transcribed from Cyrillic letters in the“ texts ”section were transcribed into Latin letters and from Karakalpak Turkish to Turkey Turkish. In the translation, the style of the narrator was preserved and true to the original tale telling. In the conclusion part of our study, a general evaluation was made to cover the whole study.