Ahiret inancının manevi motivasyona etkisi
  1. Tez No: 645503
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. OSMAN BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahiret, inanç, manevi, motivayon, manevi motivasyon, Hereafter, faith, spiritual, motivational, spiritual motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmamızda ahiret inancının manevi motivasyona etkisi incelenmeye çalışıldı. Gaybi bir konu olan ahiret inancının insanlar üzerinde bir yaptırım gücünü ortaya koymaya çalıştık. İnsanları ahiret inancına yönlendiren belli başlı sebeplerin fıtratla uyumlu olduğu bilgisi verilmeye çalışıldı. Ahiret inancının insanların bireysel yaşantısındaki etki alanını ve toplumsal yaşantıya sağladığı katkıyı Kur'an ve Hadis eksenli açıklamaya çalıştık. Ahiret inancına motive eden etkenlerin gücünün insanlar üzerindeki etkileri de sunmaya çalışıldı. Bu tezin giriş bölümünde kavramsal çerçeve ve ahiret inancının tarihi arka planına değinildi. Tarihi arka planda ilahi dinlere ve cahili dönemi ahiret inancına yer verildi. Tezin birinci bölümünde bir manevi motivasyon olarak ahiret inancının bireyler üzerindeki etkileri üzerinde duruldu. İkinci bölümde ise ahiret inancının toplumsal yansımalar üzerinde duruldu. Tezimizin üçüncü bölümünde ise insanı ahiret inancına manen motive eden sebepler üzerinde duruldu. Bu tez sonuç bölümüyle nihayetlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study we tried to investigate the effect of belief in the hereafter on spiritual motivation. We have tried to reveal the power of the Hereafter belief, which is a subject of allegiance, to humans. It was tried to be given information that the main causes leading people to belief in the Hereafter were compatible with the nature. We have tried to explain the influence of the belief in the hereafter in the individual life and the contribution of the Qur'an and the hadith to social life. Efforts to motivate the belief in the Hereafter were also tried to present the effects of the power of the people on them. In the introductory part of this thesis, the conceptual framework and the historical background of belief in the hereafter were mentioned. The historical background is dedicated to divine religions and the belief in the hereafter. The first part of the thesis focused on the effects of the belief in the hereafter on individuals as a spiritual motivation. In the second part, social reflections of belief in the hereafter were emphasized. In the third chapter of our thesis, we focus on the causes that motivate man to the belief in the Hereafter. This thesis concluded with the result partly.