Esenyurt bölgesinde temel yüzme eğitimi faaliyetlerinde bulunan 8 – 10 yaş grubu çocukların fiziki gelişim ve fiziki uygunluk özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physical development and physicalcompatibility characteristics of 8 - 10 years old children inbasic swimming education activities in esenyurt region
- Tez No: 645590
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM COŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, fiziksel gelişim, esneklik, dayanıklılık, ölçüm, Physical Fitness, Physical Development, Flexibility, Endurance, Measurement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmada düzenli yüzme eğtimi verilen 8 – 10 yaş grubu çocuklarında yüzme spor yapan ve hiç spor yapmayan çocukların fiziki gelişim ve fiziki uygunluk parametrelerinin incelenmesi ve elde edilen verilerin literatürdeki diğer çalışmalar ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul Esenyurt ilinde ikamet eden 120 kişi bayan kontrol grubu, 120 kişi erkek deney grubu gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubuna haftada 3 gün 60 dakika olmak üzere 24 hafta temel yüzme eğitim uygulanmıştır. Kontrol grubu ise bu süre zarfında hiçbir egzersiz programına katılmamıştır. Her iki gruptan da başlangıçta aynı fiziksel ölçümler alınmıştır. Yapılan Antropometrik ölçümler: boy, kilo, kulaç uzunluğudur. Motor beceriler; 30 m sürat koşusu, 100 m sürat koşusu, 20 sn mekik çekme, dikey sıçrama, sağlık topu 1 kg baş üzerinden atış (taç atışı), otur eriş esneklik testi, durarak uzun atlama, sağ-sol pençe kuvveti, deri altı yağ oranlarıdır, (biceps, triceps, abdominal, scapula, uyluk) testleri uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22 paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Her iki grubun değerlerinin karşılaştırılması için ön test-son test standart sapma, minimum, maksimum, ortalama, p0,05).
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the physical development and physical fitness parameters of children who play swimming sports and never play sports in 8 – 10 age group children who are given regular swimming training and to compare the data obtained with other studies in the literature. Sample of the study 120 people residing in Esenyurt province of Istanbul female control group and 120 men experiment group participated voluntarily. The experimental group underwent 24 weeks of basic swimming training including 60 Minutes 3 days a week. The control group did not participate in any exercise program during this time. The same physical measurements were initially taken from both groups. Anthropometric measurements: height, weight, fathom length. Motor skills; 100 m sprint 30 m sprint, 20 seconds of sit-ups, vertical jump, overhead 1 kg medicine ball throw, sit down and reach flexibility test, standing long jump, right-left Force claw, are the rates of subcutaneous fat, (biceps, triceps, abdominal, scapula, femur) tests were applied. The data obtained in the study was analyzed with the help of SPSS 22 package program. Pre-test-final test for comparison of values of both groups was analyzed using T-test with standard deviation, minimum, maximum, average, P0.05).