Ailede manevi rehberliğin önemi
  1. Tez No: 645705
  2. Yazar: SADETTİN OKUR
  3. Danışmanlar: DR. OSMAN BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Family, Marriage, Spiritual Guidance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde“Ailede Manevi Rehberliğin Önemi”konusu incelenmiştir. Tezimizde ülkemizde son zamanlarda ailelerde meydana gelen şiddetli geçimsizlik, boşanma ve cinnet gibi aile bireylerini ve toplumu ciddi manada sarsan aile problemlerini ele alınarak, aile bireyleri arasındaki ilişkilerin manevi olarak sağlıklı bir şekilde nasıl yürütüleceği noktasında çözüm ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Ayrıca aile bireyleri arasındaki duygusal, manevi bağların kurulup güçlendirilmesi ve aile bireylerine dini bilgi ve hassasiyet kazandırılmasının önemine değinilmiştir. Sonuç olarak ailedeki bireylere verilecek olan manevi rehberliğin önemli olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca aileye yönelik manevi çalışmaların hem uzman görevli ve hem de büro hizmetleri açısından eksiklikler tespit edilmiştir. Buna ek olarak ailelere yönelik manevi rehberlik hizmetlerin daha verimli olması noktasında da önerilerde bulunulmuştur. Tez giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı ve kapsamı üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde tezimizin de konusu olan“Aile”ve“Manevi Rehberlik”kavramlarının ve bunlarla yakından alakalı olan kavramsal tanımlara yer verilerek, konunun daha iyi anlaşılması öngörülmüştür. İkinci bölümde, aile içi bireylerinin arasındaki ilişki ve iletişim manevi değerler ve manevi rehberlik noktasında değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde de Ülkemizde aileye yönelik manevi rehberlik hizmetleri üzerinde durulmuştur. Anahtar Kavramlar: Aile, Evlilik, Dini-Manevi Rehberlik
Özet (Çeviri)
In this thesis,“The importance of spiritual guidance in the family”was examined. In the study, the family related problems such as violent incompatibility, divorce and insanity which have recently occurred and have affected the society seriously have been discussed. The solutions and recommendations have been made on how the relations between family members are carried out spiritually in a healthy way. Furthermore, emotional and spiritual ties between family members, and the importance of giving religious information to family members is mentioned. As a result, it is revealed that the spiritual guidance to the family members is important. Moreover, the lack of both professional staff and office services for spiritual studies towards the family have been addressed. In addition, the proposals regarding the productivity of spiritual guidance services for families have been made. The thesis is composed of three parts. In the introduction, the subject of the thesis, emphasis, purpose and scope are addressed. In the first part, the concepts of“Family”and“Spiritual Guidance”, and related conceptual definitions with a better understanding of the subject is mentioned. In the second chapter, the relationship and communication between family members is evaluated. In the third and last chapter, spiritual guidance services for the family in the country are emphasized.