Dirençli depresyonda repetetif transkranial manyetik stimülasyonun semptomlar düzeyinde etkinliği
Effectiveness of repetitive transcranial magnetic stimulation on symptoms of treatment resistant depression
- Tez No: 645709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ELBOĞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dorsolateral Prefrontal Korteks, Tedaviye Dirençli Depresyon, Tek-kör Çalışma, Dorsolateral Prefrontal Cortex, Treatment-Resistant Depression, Single-Blind Study
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Repetetif Transkranial Manyetik Stimülasyon (rTMS), Tedaviye Dirençli Depresyon (TDD) tedavisi için kullanımı giderek artmakta olan bir tedavi yöntemidir. Çalışmamızda yüksek frekanslı rTMS tedavisinin TDD hastalarındaki etkinliğini araştırdık. Çalışma, haziran-2019 ile ağustos-2020 tarihleri arasında 26 uygulama 26 plasebo olmak üzere 52 katılımcıyla gerçekleştirilen randomize kontrollü tek kör bir çalışmadır. rTMS seansları günde bir kez olmak üzere 3 haftalık sürede toplam 15 seans olarak gerçekleştirildi. Tedavi protokolü, sol dorsolateral prefrontal kortekse (DLPFC) uygulanan yüksek frekans (10 hz), %120 motor uyarı eşiği (MT), 3000 atım/seans şeklinde gerçekleştirildi. Tedaviye olan yanıtı değerlendirmek için Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D 17) ve Montgomery Asberg Depresyon Değerlendirme Ölçeği (MADRS) ölçekleri kullanıldı. Ölçek puanlarında %50'den fazla düşüş olması tedavi cevabı olarak değerlendirildi. Tedavi sonucunda ölçek puanlarındaki düşüşler her iki grupta da anlamlı düzeyde bulunmuştur (p=0,001 p=0,001). Uygulama grubunun ölçek puanlarındaki düşüş plasebo grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla olmuştur (p=0,008 p=0,003). Tedaviye yanıt oranı uygulama grubunda %65 iken plasebo grubunda %19 olarak bulunmuştur. Remisyon oranı uygulama grubunda %30,8 iken plasebo grubunda %19 olarak bulunmuştur. Katılımcıların tedaviyi iyi tolere ettiği, ciddi bir yan etkinin olmadığı gözlenmiştir. Çalışmamız yüksek frekanslı rTMs uygulamasının TDD hastaları için etkin ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğunu göstermiştir. Tedavi optimizasyonu için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) is increasingly used for treatment-resistant depression (TDD). In our study, we investigated the effectiveness of high frequency rTMS treatment in TDD patients. The study was a randomized controlled single-blind study, which was conducted between June-2019 and August-2020 with 52 participants, 26 of which were placebo. rTMS sessions were held once a day, for a total of 15 sessions over a 3-week period. The rTMS protocol was high frequency (10 hz) applied to the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC), 120% of the motor threshold (MT), 3000 pulses/session. Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D 17) and Montgomery Asberg Depression Rating Scale (MADRS) scales were used to assess response to treatment. A decrease of more than 50% in scale scores was considered as treatment response. As a result of the treatment, the decreases in scale scores were found to be significant in both groups (p=0,001 p=0,001). The decrease in the scale scores of the treatment group was significantly higher than the placebo group (p=0,008 p=0,003). Response rate to treatment was 65% in the treatment group and 19% in the placebo group. The remission rate was 30.8% in the treatment group and 19% in the placebo group. The participants tolerated the treatment well and there were no serious side effects. Our study has shown that high frequency rTMs application is an effective and safe treatment option for TDD patients. More clinical studies are needed for treatment optimization.