Klimakterik dönemdeki kadınlarda cinsel işlev durumu, depresyon ve evlilik uyumu
Sexual function status, depression and marital adjustment in women in the climacteric period
  1. Tez No: 645759
  2. Yazar: MELİKE KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klimakterik dönem, cinsel işlev durumu, depresyon, evlilik uyumu, Climacteric period, sexual function status, depression, marital adjustment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş- Amaç: Bu çalışmanın amacı klimakterik dönemdeki kadınlarda cinsel işlev durumu, depresyon ve evlilik uyumunu incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Ocak - Kasım 2019 tarihleri arasında İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji polikliniğine muayene için gelen klimakterik dönemdeki 502 kadın ile yürütülmüştür. Veriler, Birey Tanıtım Formu, Kadın Cinsel Fonksiyon Ölçeği, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Dyadik Çift Uyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, kikare ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların Cinsel İşlev Ölçeği puan ortalamaları 31,66±21,27 puandır. Kadınların %48'inin cinsel disfonksiyon yaşadıkları, cinsel işlev durumuyla depresyon düzeyleri arasında negatif, evlilik uyumuyla pozitif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Beck Depresyon Ölçeği toplam puan ortalaması 13,71±9,63'dür. Kadınların %42,8'inin minimal düzeyde, %27,5'inin hafif düzeyde, %21.5'inin orta düzeyde, %8,2'sinin şiddetli düzeyde depresif belirtiler yaşadığı belirlenmiştir. Dyadik Çift Uyum Ölçeği toplam puan ortalamasının 63,82±18,66 olduğu, kadınların evlilik uyumunun düşük olduğu, evlilik uyumu ile depresyon düzeyleri arasında negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Klimakterik dönem kadın hayatının belirli bir dönemini oluşturan, kendine özgü semptomları olan ve kadınların önemli değişikler yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan cinsel sorunlara ve depresyona yönelik eğitim ve danışmanlık verilmesi, eşlerin de sürece katılması, kadınların bütüncül bakım odaklı değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The aim of this study is to examine sexual function status, depression and marital adjustment in women in the climacteric period. Method: This descriptive study was conducted between January and November 2019 with 502 women in climacteric period who came to the gynecology outpatient clinic of İzmir Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital for examination. The data were collected by using Individual Identification Form, Female Sexual Function Scale, Menopause Rating Scale, Beck Depression Scale, Dyadic Adjustment Scale. Descriptive statistics, chi square and correlation analysis were used to evaluate the data. Results: The Sexual Function Scale scores of the women participating in the study were 31.66±21.27 points. It was determined that 48% of women experienced sexual dysfunction, there was a negative relationship between sexual function status and depression levels, and a positive relationship with marital adjustment. The Beck Depression Scala total score average is 13.71 ± 9.63. It was determined that 42.8% of women experienced minimal, 27.5% had mild, 21.5% had moderate, and 8.2% had severe depressive symptoms. It was determined that the total mean score of the Dyadik Adjustment Scale was 63.82 ± 18.66, that the marital adjustment of women was low, and there was a negative relationship between marital adjustment and depression levels. Conclusion: Climacteric period is a period that constitutes a certain period of women's life, has its own symptoms and women experience significant changes. It is recommended to provide education and counseling for sexual problems and depression experienced in this period, spouses to participate in the process, and women to be evaluated as holistic care.