Erkek futbolcularda farklı germe egzersizlerinin performans ve doku sıcaklığı üzerine akut etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of acute effects of different stretching exercises on performance and tissue temperature in male football players
  1. Tez No: 645773
  2. Yazar: ERHAN SEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZER KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Germe, Doku Isısı, Esneklik, Denge, Çeviklik, Stretching, Tissue Heat, Flexibility, Balance, Agility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş-Amaç: Performans öncesi ısınma protokollerinde yer alması gereken germe egzersizleri, performansı arttırmada ve spor yaralanmaları riskini azaltmada önemli bir belirleyicidir. Bu çalışmanın amacı; dinamik germe egzersizlerinin ve fonksiyonel doku germesinin performans ve doku sıcaklığı üzerine akut etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal-Metod: Çalışmaya 25 gönüllü erkek futbolcu dâhil edilmiştir. Çalışmanın birinci gününde 12 futbolcuya altı dakika dinamik germe egzersizleri, 13 futbolcuya altı dakika dinamik germe egzersizleri ve altı dakika fonksiyonel doku germesi; ikinci uygulama gününde ise 13 futbolcuya altı dakika dinamik germe egzersizleri, 12 futbolcuya altı dakika dinamik germe egzersizleri ve altı dakika fonksiyonel doku germesi uygulanmıştır. Doku sıcaklığı termal kamera ile; esneklik otur-uzan testi ile; dinamik denge Y denge testi ile ve çeviklik T testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Dinamik germe egzersizlerinin gastroknemius kas sıcaklığı, esneklik, dinamik denge ve çeviklik performansını; dinamik germe egzersizlerinin ve buna ek olarak uygulanan fonksiyonel doku germesinin ise kuadriseps femoris, hamstring, gastroknemius ve gluteal bölge kas sıcaklıklarını, esneklik, dinamik denge ve çeviklik performansını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırdığı bulunmuştur. Sonuç: Dinamik germe ve fonksiyonel doku germesi yöntemlerine performans öncesi ısınma protokollerinde yer verilmesinin önemli bir gereklilik olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Stretching exercises that should be included in pre-performance warm-up protocols are an important determinant in improving performance and reducing the risk of sports injuries. The aim of this study was to compare the acute effects of dynamic stretching exercises and functional tissue stretching in addition to dynamic stretching exercises on performance and tissue temperature. Materials and Methods: Twenty-five volunteer male soccer players were included in the study. On the first intervention day; 12 soccer players was performed dynamic stretching for six minutes, 13 soccer players was performed dynamic stretching for six minutes and functional tissue stretching for six minutes; the second day of intervention, 13 soccer players was performed dynamic stretching for six minutes, 12 soccer players was performed dynamic stretching for six minutes and functional tissue stretching was performed for six minutes. Tissue temperature was evaluated by thermal camera; flexibility was evaluated by sit-and-reach test; dynamic balance was evaluated by Y balance test and agility was evaluated by T test. Results: Dynamic stretching exercises were found significantly increased the gastrocnemius muscle temperature, flexibility, dynamic balance and agility performance and dynamic stretching exercises and the additional functional tissue stretching significantly increased quadriceps femoris, hamstring, gastrocnemius and gluteal region muscle temperatures, flexibility, dynamic balance and agility performance. Conclusion: It is considered to be an important requirement to include dynamic stretching and functional tissue stretching in pre-performance warming protocols.