Farklı yaş gruplardaki futbolcu çocuklarda bacak sertliği ve koşu ekonomisinin incelenmesi
Investigation of leg stiffness and running economy in junior soccer players in different age groups
  1. Tez No: 645785
  2. Yazar: ÇAĞATAY SELÇUK KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN GÖKTÜRK KORKMAZ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oksijen Alımı, Yerle Temas Süresi, Havada Kalış Süresi, Sıçrama, Gerilme-Kısalma Döngüsü
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı yaş gruplarındaki futbolcu çocuklarda bacak sertliği (BS) ve koşu ekonomisi (KE) ilişkisini incelemek ve kronolojik yaşın bu değişkenler üzerindeki olası etkilerini araştırmaktır. Araştırmaya her bir grupta 10 sporcu olmak üzere U11, U12, U13 ve U14 futbol liginde oynayan toplam 40 erkek sporcu katılmıştır. Maksimal oksijen alımı (V̇O2max) koşu bandında şiddeti kademeli artan egzersiz protokolü uygulanarak tespit edilmiştir. KE'nin belirlenmesi için altı dakika süre ile 8 km/saat (8km V̇O2KE), %1 eğimde 8 km/saat (8km %1eğim V̇O2KE) ve 9 km/saat (9km V̇O2KE) sabit hızlarda üç farklı protokol uygulanmıştır. Üç sabit hızdaki koşu testi oksijen alım değerlerinden V̇O2max'ın fraksiyonel kullanımı (%V̇O2max) hesaplanmıştır. Üç sabit hızdaki koşu testleri sırasında BS ve dikey BS (DBS) belirlendi. Ayrıca sıçrama esnasında DBS'nin belirlenmesi için kontak mat üzerinde 5 tekrarlı maksimal ve 2.5Hz metronom frekansında 20 tekrarlı submaksimal dikey sıçrama testleri uygulanmıştır. 10×20m tekrarlı sprint testi uygulanmıştır. 8km V̇O2KE, 8km %1eğim V̇O2KE ve 9km V̇O2KE değerleri ile hem tekrarlı sıçrama testlerinde hem de sabit hız koşu protokolleri sırasında DBS ve BS değerleri arasında orta düzeyde negatif ilişki bulunmuştur (p0.05). Bulgularımız DBS ve BS düzeyi iyi olan futbolcu çocukların KE ve tekrarlı sprint performansının da iyi düzeyde olacağını işaret etmektedir. Çocuklarda düşük şiddetli koşu testlerinde ölçülen V̇O2max'ın fraksiyonel kullanımı, aerobik dayanıklılığın değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between the leg stiffness (Kleg) and running economy (RE) in junior soccer players in different age groups and the potential effects of chronological age on these variables. A total of 40 male players, who play in U11, U12, U13, and U14 soccer leagues, including 10 players in each group, took part in the study. The maximal oxygen uptake (V̇O2max) was determined using an incremental maximal exercise test on a treadmill. RE was determined by three constant-speed running tests for 6-min at 8 km/hour (8km V̇O2RE), at 1% incline, and 8 km/hour (8km 1% incline V̇O2RE) and 9km/hour (9km V̇O2RE). Fractional use of V̇O2max (%V̇O2max) was calculated from the oxygen uptake values during three constant-speed running tests. Leg stiffness (Kleg) and vertical stiffness (Kvert) were determined during the three constant-speed running tests. Also, Kvert determined by two vertical jump tests consisting of 5 repeated maximal hopping and 20 repeated submaximal hopping at 2.5Hz metronome frequency on the contact mat. 10×20-m repeated sprint test was performed.