Sağlıklı term bebeklerde kord kanı bilirubin değeri ve kord kanı bilirubin/albümin oranının tedavi gerektiren hiperbilirubinemiyi öngörmedeki yerinin prospektif olarak incelenmesi
- Tez No: 645802
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CÖMERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, kordon kanı bilirubin, bilirubin/albümin oranı, Hyperbilirubinemia, cord blood bilirubin, bilirubin / albumin ratio
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve amaç: Yenidoğan sarılığı, yaşamın ilk günlerinde sık görülen klinik bulgulardan birisidir. Erken tanınıp uygun şekilde tedavi edildiğinde bilirubin ensefalopatisine bağlı gelişebilecek ciddi nörolojik sekeller önlenebilir (1). Hiperbilirubinemiye bağlı nörolojik tutulum riskini azaltabilmek için her yenidoğan bebeğin taburculuk öncesinde bilirubin düzeyinin ölçülmesi önerilmektedir (2, 3). Umbilikal kord bilirubin ölçümünün basit, güvenilir ve ucuz bir yöntem olduğu ve kord bilirubin değerlerinin ciddi hiperbilirubinemiyi öngörmede değerli olduğu birçok çalışma ile gösterilmiştir (4). Biz de çalışmamızda kordon kanı bilirübin ve kordon kanı bilirübin/albümin oranını değerlendirerek tedavi gerektiren hiperbilirubinemi gelişme riski yüksek olan hastaları ayırt etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, prospektif olarak SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde doğan ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 507 bebek dahil edildi. Bu bebeklerden doğum salonunda göbek kordonundan kan örneği alınarak bilirubin ve albümin düzeyi çalışıldı. Bebeklerin postnatal 0. saatte transkutan bilirubin değeri kaydedildi. Bebeklerin anne yanı izlemi esnasında normal vajinal yolla doğan bebeklerde postnatal 0., 12., 24.; sezaryen ile doğan bebeklerde postnatal 0., 12., 24 ve 48. saatlerde transkutan bilirubin düzeyleri kayıt edildi. Transkutan bilirubin değeri Bhutani risk eğrilerine göre %75 persantil üzerine çıkan bebekler ciddi hiperbilirubinemi grubuna; bilirubin düzeyi postnatal yaşına göre %75 persantil altında kalan bebekler ise kontrol grubuna dahil edildi. Ayrıca bebeklerin gestasyon haftası, cinsiyeti, doğum şekli, doğum tartısı, etnik kökeni, anne/bebek kan grubu, direkt coombs testi, patolojik tartı kaybı, anneye ait risk faktörleri ile ilgili bilgiler doğum kayıtlarından elde edildi. İstatistik anlamlılık düzeyi olarak p 75 persantil) saptanan hastaların %15'i 12.saat bilirübin ölçümü ile, %19,7 si 24.saat transkutan bilirübin ölçümü ile, %17,5'i 48.saat bilirübin ölçümü ile tespit edilmiştir. Hiperbilirubinemi saptanan bebeklerin median doğum haftası 38+4/7, ortalama doğum kilosu 3235,66±509,19 gr idi. Hiperbilirubinemi saptanmayan grupta ise median doğum haftası 38+6/7, ortalama doğum kilosu 3259,59±493,86 gr idi. İki grup arasında doğum haftası (p=0,095) ve doğum kilosu (p=0,592) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Hiperbilirubinemi saptanan bebeklerin ortalama kord bilirübin değeri 2.19±0.56 mg/dl olup, hiperbilirubinemi saptanmayan bebeklerin ortalama kord bilirübin değeri ise 1.79±0.50 mg/dl idi; iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0,001). Hiperbilirübinemi saptanan bebeklerin ortalama kord bilirübin/albümin değeri 0.58±0.13 olup, hiperbilirübinemi saptanmayan bebeklerin ortalama kord bilirübin/albümin değeri ise 0.48±0.13 idi; iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Kord bilirübin ölçümü için kesme değeri 2,13 mg/dl ve üzeri olarak saptanmıştır. Kord Bilirübinin 2,13 kesme değeri için; duyarlılık %50,38, özgüllük %81,22, eğri altında kalan alan %71,2'dir (p=0,001). Kord bilirübin/albumin oranı için kesme değeri 0,57 ve üzeri olarak saptanmıştır. Kord bilirübin/albumin 0,57 kesme değeri için; duyarlılık %53,44, özgüllük %76,33, eğri altında kalan alan %71,3'dür (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda kord kanı bilirübin değeri ve bilirübin/albümin oranının tedavi gerektiren hiperbilirübinemiyi öngörmede yardımcı olabileceğini saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Neonatal jaundice is one of the common clinical findings in first days of life. Early diagnosis and appropriate treatment may serve to prevent severe neurological sequelae due to bilirubin encephalopathy (1). In order to reduce the risk of neurological involvement due to hyperbilirubinemia, it is recommended to evaluate the bilirubin level of each newborn before discharge (2, 3). Many studies have shown that umbilical cord bilirubin measurement is a simple, reliable and inexpensive method and that cord bilirubin values are valuable in predicting severe hyperbilirubinemia (4). In our study, we aimed to distinguish patients with a high risk of developing hyperbilirubinemia, which requires treatment, by evaluating the bilirubin level and bilirubin/albumin ratio in cord blood. Materials and Methods: Our study included 507 babies who were born in the Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital, Süleymaniye Obstetrics and Pediatrics Education and Research Hospital and who met the inclusion criteria. Bilirubin and albumin levels were studied by taking blood samples from the umbilical cord in the delivery room from these babies. Among babies born by normal vaginal route, transcutaneous bilirubin values were recorded at postnatal 0, 12 and 24 hours, and among babies born by cesarean section transcutaneous bilirubin levels were recorded at postnatal 0, 12, 24 and 48 hours. Babies with transcutaneous bilirubin levels above the 75% percentile according to the Bhutani risk curves were classified as severe hyperbilirubinemia. The babies whose bilirubin level was below the 75% percentile according to their postnatal age were included in the control group. In addition, information about the babies' gestational week, gender, delivery type, birth weight, ethnic origin, mother / baby blood type, direct coombs test, pathological weight loss and maternal risk factors were collected from birth records.Statistical significance level was taken as p 75th percentile) requiring treatment were measured by 12-hour bilirubin measurement, 19.7% by 24-hour transcutaneous bilirubin measurement and 17.5% by 48-hour bilirubin measurement. The median gestational week of the babies with hyperbilirubinemia was 38GW + 4/7days and the mean birth weight was 3235.66 ± 509.19 gr. In the group without hyperbilirubinemia, mean birth week was 38GW + 6/7days and mean birth weight was 3259.59 ± 493.86 gr. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of gestational age of birth (p = 0.095) and birth weight (p = 0.592). The mean cord bilirubin value in babies with hyperbilirubinemia was 2.19 ± 0.56 mg / dl, and the mean cord bilirubin value in babies without hyperbilirubinemia was 1.79 ± 0.50 mg / dl; The difference between the two groups was statistically significant (p = 0.001). The mean cord bilirubin / albumin value in babies with hyperbilirubinaemia was 0.58 ± 0.13, and the mean cord bilirubin / albumin value in babies without hyperbilirubinemia was 0.48 ± 0.13; The difference between the two groups was statistically significant (p = 0.001). The cut-off value for cord bilirubin measurement was found to be 2.13 mg/dl and above. For the the cut-off value of cord bilirubin as 2.13 the sensitivity was 50.38%, specificity 81.22% and the area under the curve was 71.2% (p = 0.001). The cut-off value for cord bilirubin/albumin ratio was found to be 0.57 and above. For the cut-off value of cord bilirubin /albumin as 0.5, the sensitivity was 53.44%, specificity 76.33% and the area under the curve was 71.3% (p = 0.001). Conclusion: This study showed that the cord bilirubin value and the cord bilirubin/albumin ratio may help to early identify neonates with hyperbilirubinaemia requiring treatment.