Migren hastalarında topiramat tedavisi ile serum leptin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum leptin levels with topiramate treatment in migraine patients
  1. Tez No: 645817
  2. Yazar: HASAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Topiramat, Leptin, Migraine, Topiramate, Leptin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Migren; bulantı, kusma, fono ve fotofobi ve diğer nörolojik semptomlarla ilişkili tekrarlayan orta-şiddetli baş ağrısı atakları ile karakterize nörovasküler bir hastalıktır. Migrenin altında yatan patojenik mekanizmalar halen araştırılmaktadır. Migren hastalarında hiperlipidemi, insülin direnci, bel çevresi genişliği, vücut kitle indeksinde artış gibi klasik serebrovasküler risk faktörleri sık görülmektedir. Leptin, beyne adipoz dokunun boyutunu işaret eden ve vücut ağırlığının ve gıda alımının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan yağ hücresi kaynaklı bir hormondur. Yapılan çalışmalarla migren hastalarında Leptin düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Antiepileptik bir ilaç olan Topiramat migren hstalarının profilaksi tedavisinde kullanılmaktadır. TPM kullanımı sonrası hem migrenöz ağrılar azalmakta hem de yan etki olarak görülen kilo kaybı sayesinde serebrovasküler hastalık riski azalmaktadır. Çalışmamızda migren tanısı alan hastalarda TPM tedavisi öncesi ve sonrasında serum Leptin seviyelerini ve hasta ve hastalık özellikleri ile ilişkisini değerlendirilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 18-45 yaş arası 30 migren hastası ve 31 sağlıklı kontrolün sosyo-demografik verileri, hastaların karakteristik özellikleri, hasta grubunun tedavi öncesi, sonrası ve kontrol grubunun serum Leptin düzeyleri, tedavi öncesi ve sonrası ağrı sıklığı, ağrı şiddeti, vücut kitle indeksleri, bel çevresi, kilo, trigliserid, HDL, Homosistein düzeyleri, Homa-IR oranı, insülin direnci değişiklikleri incelendi. Yine TPM tedavisi öncesi ve tedavinin 3. Ayındaki serum Leptin seviyelerindeki olası değişimin yaş, cinsiyet, hastalık süresi, atak süresi, aura varlığı, migren tipi, atak sıklığı, kranial otonomik semptom varlığı, kutanöz allodini varlığı, analjezik kullanım sayısı, tedavi öncesi ve sonrası NDS, MİDAS, Vücüt Kitle İndeksi(VKİ), Homa-IR, insülin direnci, bazal trigliserid, HDL, Homosistein seviyeleri ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Migren olgularının yaş ortalaması 36,1±7,5 yıldı, kadın cinsiyet daha fazlaydı. Hasta ve kontrol grupları arasında sosyo-demogrofik özellikler, laboratuvar parametreleri arasında fark tespit edilmedi. Ancak hasta grubunda serum Leptin düzeyleri daha yüksek olarak tespit edildi. TPM tedavisi sonrası hasta grubunda bazal değerlere kıyasla; bakılan tüm laboratuvar parametrelerinde (HDL'de saptanan düşme hariç) istatiksel olarak anlamlı fark izlendi. Tedavi sonrası hastalarda belirgin kilo kaybı, vücut kitle indeksinde azalma, Homa-IR'de düşme saptandı. TPM tedavisi öncesi ve 3 aylık tedavi sonrasında hastaların ağrı frekansında, ağrı kesici kullanım sıklığında, serum Leptin seviyelerinde belirgin düzelme saptandı. Tartışma: Migren hastalarında yapılmış bir çok çalışmada yüksek VKİ oranı, bel çevresi genişliğinde artma, insülin direnci, kan lipit yüksekliği ve Homosistein yüksekliği gibi serebrovasküler risk faktörü olan durumlarda artış saptanmıştır. Yine migren hastalarında obeziteye yatkınlık yaratan serum Leptin düzeylerinin bir çok çalışma ile sağlıklı kontrollere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Literatürle uyumlu olacak şekilde hasta grubumuzda serum Leptin düzeylerinin yüksekliğini saptadık. TPM ; migren hastalarında profilaksi amacı ile kullanımda olan bir antiepileptiktir. Tespitlerimiz migren hastalarında 100 mg/gün dozunda kullanılan TPM tedavisi ile belirgin yan etki gözlenmeden kullanılan ağrı kesici miktarında , ortalama ağrılı gün sayısında azalma olduğu yönündedir. Yapılan çalışmalarda hastalarda belirgin olarak kilo kaybı, vücut kitle indeksinde azalma, insülin direncinde azalma ve kan lipitlerinde azalma olmaktadır. Serebrovasküler hastalık riski azalmaktadır. Kilo kaybı ve bel çevresinde azalmayı takiben serum Leptin düzeylerinde azalma izlenmektedir. Yaptığımız çalışma ile TPM ile tedavi sonrası literatürle uyumlu şekilde kilo kaybı, vücut kitle indeksinde azalma, insülin direncinde, kan lipitlerinde azalma ve serum Leptin seviyelerinde azalma tespit ettik . Sonuç: Leptin migren hastalarında yüksektir. Migren hastalarında başlanacak olan TPM ile sadece Leptin seviyelerinde değil metobolik sendoroma yol açan tüm parametrelerde azalma olmaktadır. Migren tedavi yönetiminde tercih edilecek TPM' nin hastanın yaşam kalitesine ve komorbid sağlık sorunlarının yönetiminde oldukça etkili olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum Leptin Levels with Topiramate Treatment in Migraine Patients Introduction: Migraine is a neurovascular disease characterized by recurrent moderate to severe headache attacks associated with nausea, vomiting, phono and photophobia and other neurological symptoms. The pathogenic mechanisms underlying migraine are still under investigation. Classical cerebrovascular risk factors such as hyperlipidemia, insulin resistance, waist circumference, and increase in body mass index are common in patients with migraine. Leptin is a fat cell-derived hormone that signals the size of adipose tissue to the brain and plays an important role in regulating body weight and food intake. Studies have shown that migraine patients have high Leptin levels. Topiramate, an antiepileptic drug, is used in the prophylaxis treatment of migraine patients. After the use of TPM, both migraine pain declines and the risk of cerebrovascular disease decreases due to weight loss as a side effect. In our study, we aimed to evaluate the serum Leptin levels of patients diagnosed with migraine before and after the TPM treatment as well as its relationship with patient and disease characteristics. Methods: In our study, the socio-demographic data of 30 migraine patients and 31 healthy subjects between the ages of 18-45, characteristics of the patients, serum Leptin levels of the patient group before, after and control group, pain frequency before and after treatment, pain severity, body mass indexes, waist circumference, weight, triglyceride, HDL, Homocysteine levels, Homa-IR ratio, insulin resistance changes were examined. Likewise, the possible changes in serum Leptin levels before TPM treatment and in the third month of treatment including age, gender, duration of illness, duration of attack, presence of aura, migraine type, attack frequency, presence of cranial autonomic symptoms, presence of cutaneous allodynia, number of analgesic use, before and after treatment. The relationship between NDS, MIDAS, VKI, Homa-IR, insulin resistance, basal triglyceride, HDL, Homocysteine levels was examined. Results: The mean age of the subjects was 36.1 ± 7.5 years, the female gender was higher. There was no difference between the patient and control groups in terms of socio-demographic characteristics and laboratory parameters. However, serum Leptin levels were found to be higher in the patient group. Compared to baseline values in the patient group after TPM treatment; A statistically significant difference was observed in all laboratory parameters examined (except the decrease detected in HDL). After the treatment, significant weight loss, decrease in body mass index and decrease in Homa-IR were found in the patients. Before the TPM treatment and after 3 months of treatment, there was a significant improvement in the frequency of pain, the frequency of use of painkillers, and serum leptin levels. Discussion: In many studies conducted on patients with migraine, an increase was found in cases with cerebrovascular risk factors such as high BMI rate, increase in waist circumference, insulin resistance, high blood lipid and high Homocysteine. Again, in migraine patients, serum Leptin levels that cause obesity were found to be higher than healthy controls in many studies. Consistent with the literature, we found high serum Leptin levels in our patient group. TPM; It is an antiepileptic used for prophylaxis in migraine patients. Our findings show that with TPM treatment used at a dose of 100 mg / day in migraine patients, the amount of painkillers used without significant side effects and the average number of painful days decreased. In the studies conducted, there is a significant weight loss, decrease in body mass index, decrease in insulin resistance and decrease in blood lipids in patients. Cerebrovascular disease risk decreases. Comment: Leptin is high in migraine patients. With TPM to be initiated in migraine patients, not only Leptin levels but all parameters that lead to metabolic syndrome decrease. We think that TPM, which will be preferred in migraine treatment management, is very effective in the patient's quality of life and in the management of comorbid health problems.