Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketinin destekten yoksun kalma tazminatından sorumluluğu
Liability of the insurance company for compensation for loss of support in the scope of compulsory financial liability insurance
  1. Tez No: 645889
  2. Yazar: MÜNEVVER ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşleten, Sigorta Şirketi, Motorlu Araç, Karayolları Trafik Kanunu, Genel Şartlar, Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, Operator, Insurance Company, Motor Vehicle, Highway Traffic Law, General Conditions, Compensation for Loss of Support
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, sigorta şirketinin zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında destekten yoksun kalma tazminatından sorumluluğu incelenmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olması halinde doğan zarardan işleten de sorumlu tutulmuştur. Ayrıca işletenin bu sorumluluğunun karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Ülkemizde gerçekleşen birçok trafik kazasında ölüm ve yaralanmaların fazla olması, kanun koyucuyu zorunlu sigorta ihdas ederek, bu sebeple meydana gelen zararları teminat altına almaya sevk etmiştir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası hem sigorta ettiren konumundaki işleten hem de sigortacı konumundaki sigorta şirketi bakımından yapılması zorunlu bir sorumluluk sigortası sözleşmesidir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası ile işletenin sorumluluğu güvence altına alınmakla birlikte sigorta şirketinin sorumluluğu, poliçede belirlenen teminat kapsamı ve limiti ile sınırlıdır. Motorlu aracın işletilmesinden doğan zararlardan sigorta şirketinin sorumlu olabilmesi için zararın motorlu aracın işletilmesi esnasında meydana gelmesi ve zarardan sorumlu bir işletenin olması gerekmektedir. Sigorta şirketinin sorumluluğunun kaynağı, sigorta sözleşmesidir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketinin sorumlu olduğu tazminat kalemlerinden biri de destekten yoksun kalma tazminatıdır. Destekten yoksun kalma tazminatı ile ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları maddi zararın tazmin edilmesi amaçlanmaktadır. Destekten yoksun kalma zararının doğabilmesi için ölen kişinin üçüncü bir kişiye destek olması veya gelecekte destek olmasının muhtemel bulunması gerekir. Destek kaybından doğan zarar, niteliği itibariyle yansıma yoluyla uğranılan maddi bir zarardır. TBK madde 53 hükmü ile destek görenlere, destekten yoksun kalma zararını tazmin etme imkânı tanımıştır. Tazminatı talep hakkı, destekten yoksun kalanın şahsında doğan asli ve bağımsız bir haktır. Destekten yoksun kalma tazminatını talep edebilecek kişiler hakkında sınırlama bulunmamaktadır. İsviçre-Türk Hukuk sistemlerinde, destek ile arasında fiili bir bakım ilişki bulunan herkesin bu tazminatı talep etmesi mümkündür. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the liability of the insurance company for compensation for loss of support within the scope of compulsory financial liability insurance. According to the Highway Traffic Law No. 2918, the operator is also held liable for any damages resulted from the operation of a motor vehicle which causes death or injury to a person, or damage to a property. In addition, in order to cover this responsibility of the operator, it has been obliged to take out financial liability insurance. The high number of deaths and injuries in many traffic accidents in Turkey has prompted the legislator to secure the damages caused by this by establishing compulsory insurance. Compulsory liability insurance is a mandatory contract which serves for both the operator in the position of insurant and the insurance company in the position of insurer. While the liability of the operator is secured with compulsory liability insurance, the liability of the insurance company is limited to the coverage and limits that are specified in the policy. In order to held the insurance company responsible for the damages arising from the operation of the motor vehicle, the damage must occur during the operation of the motor vehicle and there must be an operator responsible for the damage. The insurance contract is considered as the source of the liability of the insurer. Loss of support is one of the loss items which compensated within the scope of compulsory liability insurance. With the compensation for loss of support, it is aimed to compensate the financial damage suffered by the people who are deprived of the financial support of the deceased. The loss of support arises where, the deceased must support or be found likely to support a third person in the future. The damage arising from the loss of support is a material loss incurred through reflection. The provisions of the article 53/para 1 of Turkish Code of Obligations provides the opportunity to whom were those financially supported by deceased to compensate the loss of support. The right to claim compensation is a fundamental and independent right which attaches to the person herself/himself the person who is deprived of support. There is no restriction on people who can claim compensation for loss of support. In the Swiss and Turkish Legal systems, it is possible for anyone who has a de facto care relationship with the support to claim this compensation. Study consists of three parts.