Comparison of treatment effects on lateral epicondylitis between myofascial release technique and extracorporeal shock wave therapy
Lateral epikondilit tedavisinde miyofasyal gevşetme tekniği ve ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin etkisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 645962
  2. Yazar: ECEM ÜRKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. RASMİ MUAMMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: lateral epikondilit, ESWT, miyofasyal gevşetme, egzersiz, ağrı, kavrama kuvveti, PRTEE, lateral epicondylitis, ESWT, myofascial release, exercise, pain, grip strength, PRTEE
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma lateral epikondilit tanılı hastalarda elektro şok dalga terapisi ile miyofasyal gevşetme tekniğinin ağrı, kavrama kuvveti ve fonksiyonellik değerleri üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla Bursa Aritmi Osmangazi Hastanesi'ne başvuran 25-46 yaşları arasında 28 hasta (E/K=14/14) ile yapılmıştır. Grup dağılımları kura ile randomize olarak yapılmıştır. 1.gruba Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi ile birlikte egzersiz programı ve soğuk uygulaması, 2.gruba Miyofasyal Gevşetme Tekniği ile birlikte egzersiz programı ve soğuk uygulaması planlanmıştır. İstatistiksel analiz SPSS 22.0 Win 64 versiyonu ile yapılmıştır. İstatistiksel olarak tedavi öncesi ve sonrası değişimler gruplar arasında Mann-Whitney-U Testi, grupların kendi içinde ise Wilcoxon Testi ile analiz edilmiştir. Çalışmamızda, ağrı, kavrama kuvveti, fonksiyon seviyesi ve günlük yaşam kalitesi değerlerini belirlemek amacıyla sırası ile Vizüel Analog Skala, dinamometre, Lateral Epikondilit Fonksiyon Skalası ve Kısa Form-36 kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda; değerlerde tedavi öncesi-sonrası karşılaştırmalarda iki tekniğin de iyileşme yönünde sonuç verdiği, anlamlılık olarak ESWT'nin birçok değerde daha iyi gelişme sağladığı kaydedilmiştir (p≤0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, 28 patients (M/F:14/14) diagnosed with lateral epicondylitis, aged 25-46, who applied to Bursa Aritmi Osmangazi Hospital, were evaluated for the effect of electroshock wave therapy (ESWT) and myofascial release (MFR) technique on pain, grip strength and functionality values. The group distribution was randomized using the draw method. For the first group, ESWT application with exercise program and cold application were planned and for the second group MFR technique with exercise program and cold application were planned. In our study, Visual Analog Scale (VAS), Dynamometer, Patient Rated Tennis Elbow Evaluation-T (PRTEE-T) and Short Form-36 (SF-36) were used to determine pain, grip strength, functional level and quality of life. Statistical analysis was performed with SPSS 22.0 Win 64 version. Statistically, pre-and post-treatment variations were analysed with Mann-Whitney-U Test and Wilcoxon Test in the groups. In consequence of our study; In the pre-treatment and post-treatment comparisons, both techniques showed improvement and ESWT was more effective in many values (p≤0.05).