Lateral epikondilitis tanılı hastalarda tetik nokta iskemik kompresyon masajı ve odaklanmış ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin ağrı şiddeti, kas kuvveti, eklem hareket açıkığı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması: randomize kontrollü bir çalışma
Comparison of the effects of trigger point ischemic compression massage and focused extracorporeal shock wave therapy on pain level, muscle strength, joint range of motion, functionality and quality of life in patients with lateral epicondylitis: A randomized controlled trial
- Tez No: 893961
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BİHTER AKINOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Ağrı, egzersiz, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, iskemik kompresyon masajı, lateral epikondilitis, Exercise, extracarporeal shock wave therapy, ischemic compression massage, lateral epicondylitis, pain
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Lateral epikondilitis (LE) tanılı hastalarda tetik nokta iskemik kompresyon masajı (TNİKM) ile odaklanmış ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (odak EŞDT) ağrı şiddeti, kas kuvveti, eklem hareket açıklığı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya LE tanısı alan 85 birey dahil edildi. Bireyler TNİKM grubu (n=24, yaş=43,59±10,94 yıl, VKİ=25,48±4,25 kg/m2), odak EŞDT grubu (n=25, yaş=44,14±11,77 yıl, VKİ=26,06±3,81 kg/m2) ve kontrol grubu (n=26, yaş=46,03±9,03, VKİ= 26,25±3,17 kg/m2) olarak 3 gruba ayrıldı. Tedavi öncesi ve sonrasında ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası (VAS) ile, eklem hareket açıklığı universal standart manuel gonyometre ile, el kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile, el bileği kas kuvveti Bıodex Isocınetıc System 3 izokinetik sistem ile, fonksiyon değerlendirmesi Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) ve Hasta Bazlı Lateral Epikondilit Değerlendirme Anketi (PRETEE-T) ile, yaşam kalitesi Kısa Form-36 ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi sonrasında her 3 grupta istirahat, aktivite ve gece ağrı şiddetinin azaldığı bulundu (p0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda, LE tedavisinde odaklanmış EŞDT uygulamasının mümkün olmadığı durumlarda ağrı kontrolü ve kuvvet kazanımı açısından egzersiz ile birlikte uygulanan TNİKM ya da sadece egzersiz uygulamasının bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the effects of Trigger Point Ischemic Compression Massage (TPICM) and Focused Extracorporeal Shock Wave Therapy (focused ESWT) on pain level, muscle strength, joint range of motion, functionality and quality of life in patients with lateral epicondylitis (LE) in a randomised controlled trial. Method: The study included 85 patients with LE. The patients were divided into the TPICM group (n=24, age=43.59±10.94 years, BMI= 25.48±4.25 kg/m2), Focused ESWT group (n=25, age=44.14±11.77 years, BMI= 26.06±3.81 kg/m2) and Control group (n=26, age=46.03±9.03, BMI= 26.25±3.17 kg/m2). Before and after treatment, pain intensity was assessed with The Visual Analogue Scale (VAS), joint range of motion was assessed with the universal standard manual goniometer, hand grip strength was assessed with The Jamar hand dynamometer, wrist muscle strength was assessed with The Biodex System 3 Isokinetic, function was assessed with The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (DASH) and Patient Based Lateral Epicondylitis Evaluation Questionnaire (PRETEE-T), quality of life was assessed with The Short Form-36. Results: After the treatment, rest, activity and nighttime pain level were found to decrease in all 3 groups (p0.05). Conclusion: As a result of the study, it is thought that TPICM applied in combination with exercise or exercise alone may be a treatment option in terms of pain control and strength gain in cases where focused ESWT application is not possible in the treatment of LE.