Acil serviste akut apandisit ön tanısıyla abdomen bilgisayarlı tomografisi çekilen hastalarda apandisite eşlik eden sekonder patolojiler ve taklitçi patolojilerin tespiti
Detection of secondary pathologies accompanying appendicitis and mimicking pathologies in patients undergoing abdominal BT with a preliminary diagnosis of acute appendicitis in the emergency department
  1. Tez No: 939588
  2. Yazar: SAMED ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acute appendicitis, Emergency department, Computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç; bu çalışmanın amacı, akut apandisit ön tanısıyla acil serviste abdomen BT çekilen hastalarda apandisite eşlik eden sekonder patolojilerin sıklığını ve özelliklerini belirlemek, apandisiti taklit eden diğer patolojileri tespit etmek ve bu iki grup arasında BT bulguları ile klinik sonuçlar açısından olası farklılıkları ortaya koymaktır. Materyal ve Metot; Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı'ndan 21.03.2024 tarih ve 2024-03/48 sayılı etik kurul onayı ile başlanmıştır. Resrospektif kesitsel bir çalışmadır. Bulgular; Çalışmaya 1000 hasta dahil edilmiştir. Olguların 560'ı (%58) kadın, 413'ü (%42) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 38,3118,6 (Medyan: 35, Min/Max: 2/89) yıl olarak saptanmıştır. Hastaların %33,6'sı (n=336) akut apandisit, %31,8'i (n=318) normal, %34,6'sı (n=346) apandisit dışı tanı olarak belirlenmiştir. Apandisit dışı tanılar içinde en sık pelviste mayi (%17,25, n=89), ürokalkül (%12,98, n=67) ve apendiksin seçilememesi (%8,53, n=44) olarak sıralanmıştır. Cinsiyete göre akut apandisit (p=0,001) ve ürokalkül (p=0,013) erkeklerde fazla iken, pelviste mayi (p=0,001) ve normal bulgular (0,039) kadınlarda daha fazla saptanmıştır. Sonuçlar; Bu çalışmanın bulguları, akut apandisit ön tanısıyla acil servise başvuran hastaların değerlendirilmesinde BT hem tanı koydurucu hem de dışlayıcı yönden son derece değerli olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, akut batın şikâyeti ile başvuran hastalarda klinik değerlendirme ile radyolojik görüntülemenin entegrasyonu, doğru tanıya ulaşmada, komplikasyonları önlemede ve gereksiz cerrahi girişimlerin azaltılmasında kritik öneme sahiptir. Anahtar Kelimeler; Akut apandisit, Acil Servis, Bilgisayarlı tomografi,
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency and characteristics of secondary pathologies accompanying appendicitis, to identify other pathologies that mimic appendicitis, and to reveal potential differences between these two groups in terms of BT findings and clinical outcomes in patients who underwent abdominal BT in the emergency department with a preliminary diagnosis of acute appendicitis. Materials and Methods: The study was initiated with the approval of the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine (Date: 21.03.2024, Decision No: 2024-03/48). This is a retrospective cross-sectional study. Results: A total of 1000 patients were included in the study. Of the cases, 560 (56%) were female and 413 (42%) were male. The mean age of the patients was 38.31±18.6 years (Median: 35, Min/Max: 2/89). BT findings showed that 33.6% (n=336) of the patients were diagnosed with acute appendicitis, 31.8% (n=318) had normal findings, and 34.6% (n=346) were diagnosed with non-appendicitis pathologies. Among the non-appendicitis diagnoses, the most common findings were pelvic free fluid (17.25%, n=89), urolithiasis (12.98%, n=67), and non-visualization of the appendix (8.53%, n=44). Acute appendicitis (p=0.001) and urolithiasis (p=0.013) were significantly more common in males, while pelvic free fluid (p=0.001) and normal findings (p=0.039) were more frequently observed in females. Conclusion: The findings of this study demonstrate that BT is highly valuable both in confirming and excluding the diagnosis of acute appendicitis in patients presenting to the emergency department. In conclusion, the integration of clinical evaluation and radiological imaging in patients with acute abdominal pain is critically important for reaching an accurate diagnosis, preventing complications, and reducing unnecessary surgical interventions.