Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterliklerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Merkez Battalgazi ilçesi örneği)
Investigation of secondary education students views on the competencies of physical education and sports teachers (center battalgazi district example)
  1. Tez No: 645995
  2. Yazar: MEHMET HASAN SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Yeterlik, Secondary Education, Physical Education and Sports Teacher, Proficiency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırmada, öğrencilerin beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterliklerine ilişkin görüşlerini çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın genel amacına bağlı olarak araştırmada nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya merkez Battalgazi ilçesinde bulunan resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenime devam eden 1759 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin analizinde betimsel analiz, t-testi ve ANOVA (varyans analizi) kullanılmıştır. Bulgular: Cinsiyet değişkenime göre kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre beden eğitimi öğretmenlerini öğretim yeterliği ve diğer boyutlarda daha yeterli olarak görüş belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. Okul türü değişkenine göre, Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi öğretmenlerinin yeterliklerini diğer türdeki liselerde öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek düzeyde görüş belirttikleri belirlenmiştir. Gelir düzeyine göre, öğrencilerin ailelerinin gelirine göre anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Gelir düzeyi incelendiğinde tüm boyutlarda öğrencilerin görüşlerinin değiştiği görülmüştür. Spor yapma durumuna göre, öğrencilerin beden eğitimi öğretmenlerinin yeterliklerine ilişkin görüşlerinin sadece öğretim yeterliği boyutunda anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer boyutlarda ise öğrenci görüşlerinin değişmediği görülmüştür. Okul takımına katılma durumuna göre, okul takımına katılan öğrencilerin öğretim yeterliği boyutu ve yeterlik ölçeğinin geneli açısından beden eğitimi öğretmenlerine karşı görüşlerinin daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Diğer boyutlarda ise, okul takımına katılıp katılmama durumuna bağlı olmaksızın öğrencilerin beden eğitimi öğretmenlerinin yeterliklerine ilişkin görüşlerinin benzer düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçları ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterliklerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, okul türü, gelir düzeyi, okul takımına katılma durumu ve spor yapma alışkanlığına göre anlamlı yönde farklılıklar olduğunu göstermiştir. Yaş ve sınıf değişkenine göre ise anlamlı farklılık çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine students opinions about physical education and sports teachers competencies in terms of various variables. Material and Method: Depending on the general purpose of the study, the causal comparison model was used in the study. The study group of the research consists of 1759 students who continue their education in official secondary education institutions in Battalgazi district of Malatya. Descriptive analysis, t-test and ANOVA (analysis of variance) were used to analyze the data. Findings: According to the gender variable, it was concluded that female students expressed a more adequate opinion in terms of teaching competence of physical education teachers and other dimensions than male students. According to the school type variable, it was determined that the students studying at Anatolian high schools expressed a higher level of opinion of the physical education teachers than the students studying in other types of high schools. According to income level, it has been determined that students differ significantly according to their families income. When the income level was examined, it was seen that the opinions of the students changed in all dimensions. According to the state of doing sports, it has been determined that students opinions about the competencies of physical education teachers differ only in the dimension of teaching competence. In other dimensions, it was observed that student views did not change. According to the status of joining the school team, it was determined that the students participating in the school team had a higher level of views towards physical education teachers in terms of teaching competence dimension and proficiency scale in general. In other dimensions, it was determined that students opinions about the competencies of physical education teachers were similar regardless of whether they joined the school team or not. Conclusion: The results of the research showed that there are significant differences in the opinions of secondary school students regarding the competencies of physical education and sports teachers according to gender, school type, income level, participation in the school team and sports habits. There was no significant difference in terms of age and grade variables.