CAD/CAM sistemleri kullanılarak üretilen üç üyeli implant destekli sabit bölümlü protez altyapılarının marjinal ve internal uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of marginal and internal adaptation in the frameworks of three-unit implant supported fixed partial denture produced by using CAD/CAM systems
  1. Tez No: 646006
  2. Yazar: ÖZLEM KAYIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT MELİH ATEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Dental implant, İnternal uyum, Marjinal aralık, Sabit bölümlü protezler, CAD/CAM, Dental implant, Internal adaptation, Marginal fit, Fixed partial denture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, implant destekli sabit protezlerde farklı teknik ve malzemeler kullanılarak üretilen altyapıların marjinal ve internal uyumunu karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kısmi dişsizliği temsil etmek amacıyla epoksi rezinden hazırlanmış alt çene modeli üzerindeki 35 ve 37 numaralı dişler bölgesine iki adet dental implant yerleştirildi ve üzerine simante dayanaklar vidalandı. Elde edilen ana model laboratuvar tarayıcısı ile tarandı ve altyapı üretimi için tasarım programına aktarıldı. Altı farklı altyapı tipi için her gruptan 10'ar tane olmak üzere toplam 60 adet altyapı üretildi (n=10). Grup 1; Geleneksel döküm yöntemi ile üretilen Co-Cr altyapıyı (kontrol), Grup 2; CAD/CAM freze ile üretilen Co-Cr altyapıyı, Grup 3; Direk metal lazer sinterizasyonu (DMLS) ile üretilen Co-Cr altyapıyı, Grup 4; CAD/CAM ile üretilen titanyum altyapıyı, Grup 5; CAD/CAM ile üretilen zirkonyum altyapıyı ve Grup 6; CAD/CAM ile üretilen polietereterketon (PEEK) altyapıyı temsil etmektedir. Marjinal ve internal uyumu değerlendirmek için silikon replika tekniği kullanıldı. Altyapıların marjinal ve internal uyum değerlendirmeleri stereomikroskop ile yapıldı. Bu görüntülerden elde edilen marjinal ve internal aralık değerleri için gruplar arası karşılaştırmalar tek yönlü ANOVA testi ve Tukey's Post Hoc testi (çoklu karşılaştırma testi) ile, destek dişler arasındaki farklılıklar ise İndependent T testi (bağımsız örneklem t testi) ile gerçekleştirildi. Sonuçlar p˂0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre, marjinal aralık ölçümlerinde PEEK ile titanyum grupları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p˂0.05), diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p˃0.05). İnternal aralık ölçümlerinde, PEEK ile DMLS ve CAD/CAM freze ile üretilen Co-Cr grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p˂0.05), diğer gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p˂0.05). Destek dişler arasında ise sadece titanyum grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p˂0.05), diğer gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p˂0.05). Sonuç: Geleneksel döküm ve CAD/CAM teknikleri ile üretilen tüm altyapıların marjinal ve internal uyum değerlerinin literatürde kabul edilen klinik sınır değerler içinde olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to compare the marginal fit and internal adaptation of frameworks produced with different techniques in implant supported fixed partial denture. Material and Method: In order to exemplify the partial edentulism, two dental implants were implanted into the teeth region number 35 and 37 on the lower jaw made of epoxy resin, and then cemented abutments were screwed on the implants. The obtained master model was scanned by the laboratory scanner and transferred to the design programme for the production of the framework. For six different types of frameworks, totally sixty pieces of frameworks were produced having ten of each group (n=10). These frameworks were produced by using different CAD/CAM systems. Group 1 represents the Co-Cr framework produced by using traditional metal casting method (control group). Group 2 represents the Co-Cr framework produced by using CAD/CAM milling. Group 3 represents the Co-Cr framework produced by direct metal laser sintering (DMSL). Group 4 represents the titanium (Ti) framework produced by CAD/CAM. Group 5 represents zirconium (Zr) framework produced by CAD/CAM. Group 6 represents the polyether ether ether ketone (PEEK) framework produced by CAD/CAM. The silicone replica technique was implemented so as to evaluate the marginal and internal adaptation of the frameworks. The measurements for evaluation was carried out by a stereomicroscope (at ×20 magnification). An intergroup comparison was made in concern with the marginal and internal gap obtained from the photomicrographs. Intergroup comparisons were made by using ANOVA test and Tukey's Post Hoc Test (multiple comparison test). As for the differences between the abutment teeth, Independent T Test was carried out. Results were evaluated at a significance level of p0.05). A significant difference in the measurement of internal gap was found among the groups of PEEK, DMLS and Co-Cr framework produced by CAD/CAM milling (p0.05). However, only for the titanium groups statistically significant difference was observed in abutment teeth (p0.05). Conclusion: All of the marginal and internal adaptation values, which were acquired by traditional metal casting method and CAD/CAM techniques, were within the clinical limit values as affirmed in the literature.