Göbek bağı düşme süresini etkileyebilecek faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluating the factors that affected the umbilical cord fall time
- Tez No: 646019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göbek bağı, Full-term bebekler, Umblikal kord, Umbilical cord, Full-term babies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Dünya'da göbek bağı bakımı için kullanılan bir çok yöntem bulunmaktadır. Çalışmadaki hedefimiz göbek bağı düşme süresini etkileyebilecek faktörleri saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 20 Ağustos 2020-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal EAH Aile Hekimliği Polikliniği'nde yapılmıştır. Çalışmada göbek bağı düşme süresini etkileyebilecek; anne yaşı, annenin son trimester hemogram tahlili ve ferritin düzeyi, bebeğin cinsiyeti, bebeğin doğum şekli, doğum kilosu, bebeğin anneye verilme süresi, sarılık öyküsü, beslenmesi ve göbek bağı bakımı hakkında uygulanan yöntemler gibi bilgiler kayıt altına alınarak göbek düşme süresine göre anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırıldı. Çalışma Şişli Hamidiye Etfal EAH Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 56 bebek üzerinden yürütüldü. Tarafımızca hazırlanmış 25 soruluk anket yüzyüze görüşmelerle dolduruldu. Elde edilen veriler SPSS.20 programı ile analize tabi tutuldu. BULGULAR: Çalışmaya katılan annelerin yaş aralıkları; %23.2'i 18-25 yaş aralığında, %57.1'i 25-35 yaş aralığında ve %19.6 'sı 35 yaş üzerinde, eğitim durumu; %7.1'i okuma yazma bilmiyor, %46.4'ü lise ve altı ve %46.4'ü lise ve üzerinde, çalışma durumları; %10.7'si mavi yaka olarak , %7.1'i beyaz yaka olarak ve %82.1'i çalışmamakta, % 44.6'sı 2 , %42.8'i 1 , %8.9'u 3, %3.5'i 4 çocukludur. Çalışmaya katılan bebeklerin %55.4'ü (n=31) erkek, %44.6'sı (n=25) kız, doğum haftası ortalaması 39, doğum kilosu ortalaması 3245 gr, doğum boyu ortalaması 50 cm dir. Bebeklerin %62.5'i sezaryan, %37.5'i normal spontan vajinal doğum ile doğmuştur. Bebeklerin %80.4'üne göbek bağı düşmeden önce banyo yaptırılmış, %91.1'inde göbek bağının bezin içinde olmamasına dikkat edilmiş, %53.6'sına göbek bağı bakımı uygulanmıştır. Bakımda annelerin %7.2'si povidon-iyot, %30.3'ü %70 alkol, %7.2'si klorheksidin ve %8.9'u doğal kurumaya bırakma yöntemini(sadece gazlı bez) kullanmışlardır. Normal spontan vajinal doğumla doğan bebeklerin göbek bağı düşme süresi 7±3.79 gün, sezaryan ile doğan bebeklerin göbek bağı düşme süresi 8.46±3.31 gündür. Doğum yöntemi ile bebeklerin göbek bağı düşme süreleri arasında anlamlı ilişki saptandı(p=0.041). SONUÇ: Sonuç olarak çalışmamızda sezeryan ile doğumun göbek bağı düşme süresini uzattığı belirlenmiştir. Göbek bağı bakımında sadece steril gazlı bez uygulamasının yeterli olduğu görünmektedir. Ancak sosyoekonomik faktörler ve ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin etkilerini araştıracak daha geniş çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: There are many methods used for umbilical cord care in the world. Our goal in the study is to determine the factors that can affect the umbilical cord fall period. METHOD: Our study was carried out between 20 August 2020 and 20 September 2020 in Şişli Hamidiye Etfal EAH Family Medicine Polyclinic. In the study, the umbilical cord may affect the fall time; maternal age, mother's last trimester hemogram analysis and ferritin level, baby's gender, birth type, birth weight, time of giving the baby to the mother, history of jaundice, feeding and methods applied about umbilical cord care are recorded and a significant relationship according to the duration of umbilical fall whether it was investigated. The study was conducted with 56 babies who applied to Şişli Hamidiye Etfal EAH Family Medicine Polyclinic. The 25-question questionnaire prepared by us was filled with face-to-face interviews. The data obtained were analyzed with the SPSS.20 program. RESULTS: Age ranges of mothers participating in the study; 23.2% of them are in the 18-25 age range, 57.1% in the 25-35 age range and 19.6% above 35 years of age, educational status; 7.1% were illiterate, 46.4% high school and below and 46.4% high school and above, working status; 10.7% were blue collar, 7.1% were white collar and 82.1% did not work, 44.6% had 2 children, 42.8% 1, 8.9% had 3 children, 3.5% had 4 children. 55.4% (n = 31) of the babies participating in the study were male, 44.6% (n = 25) were female, mean birth week was 39, average birth weight was 3245 g, average birth height was 50 cm. 62.5% of babies were born by cesarean, 37.5% by normal spontaneous vaginal delivery. 80.4% of the babies had a bath before the umbilical cord fell off, 91.1% of the babies were careful not to have the umbilical cord in the diaper, and 53.6% had umbilical cord care. 7.2% of the mothers used povidone-iodine, 30.3% 70% alcohol, 7.2% chlorhexidine and 8.9% natural drying method (only gauze) in care. In babies born with normal spontaneous vaginal delivery, the umbilical cord drop time is 7 ± 3.79 days, and the umbilical cord drop time in babies born by cesarean is 8.46 ± 3.31 days. A significant relationship was found between the delivery method and the period of umbilical cord falling off of the babies (p = 0.041). CONCLUSİON: As a result, in our study, it was determined that cesarean section prolongs the period of umbilical cord falling off. It seems that only sterile gauze application is sufficient for umbilical cord care. However, larger studies are needed to investigate the effects of socioeconomic factors and the development levels of countries.