Soyut resimlerdede renk etkilerinin incelenmesi
The investigatoin of the effects of colours in abstract paintings
- Tez No: 646155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Soyut Resim, Renk, Işık, Art, Abstract Painting, Colour, Light
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Soyut resim, sanatçının sanatında dış dünyanın kendisine dayattığı kuralları ve maddeselliği aşma, kendi iç dünyasına ulaşıp duygu ve düşüncelerini özgürce haykırabilme arayışının sonucu olarak ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Sanatçı, soyut resimde kendisini ifade etmek için birçok resim ögesine başvurmuştur. Başvurduğu ögeler arasında en önemlilerinden biri olan ve çoğu zaman da formun kısıtlamalarından kurtararak kullandığı renk ögesi olmuştur. Düşünce biçimlerinin değişmesi ve özgürleşmesi ile sanat, alışılagelmiş kuralların dışına çıkarak, duygu ve düşünceleri de bünyesine dahil etmiştir. Böylelikle“Soyut Resim”akımının ilk adımları atılmış, sanatçı biçimden kurtulmuş ve renklerin özgür, duygu yüklü dünyasına kendisini bırakmıştır. Renklerin kendisini etkilediği şekilde izleyicisini de etkilemesi arayışına giren sanatçı, rengi zaman zaman biçimden bağımsız, zaman zaman ise biçim ile anlamını pekiştirerek kullanmıştır. Bu çalışmada soyut resimlerde renk kullanımı üzerinde durulmuş, soyut resmin önde gelen yabancı ve yerli sanatçılarının bazı eserleri incelenerek anlatımda renk öğesinden nasıl yararlandıkları ve ne tür etkiler oluşturdukları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract painting is an art movement that has emerged as a result of the artist's pursuit of overcoming the rules and materiality imposed by the outside world in her/his art, reaching her/his inner world and shouting her/his feelings and thoughts freely. The artist has applied to many painting elements to express herself/himself in the abstract painting. It was one of the most important items that she/he applied and was the color element she/he used to get rid of the form's restriction. With the change and liberation of thought styles, art has gone beyond the usual rules and incorporated emotions and thoughts into its structure. Thus, the first steps of the“Abstract Painting”movement were taken, the artist got rid of the form and left herself/himself to the freedom of emotional world of colors. The artist, who searched for the colors to affect her/his audience in a way that affects her/him, from time to time used the color independently from form and from time to time reinforcing its meaning by form. In this study, the use of color in abstract paintings is emphasized and some of the leading foreign and local artists of the abstract paintings are examined and it is revealed how they used the color element in the expression and what kind of effects they create.