Sağlık turizminde hasta beklentileri ve memnuniyet Türkiye'de özel bir hastane grubu örneği
Patients's expectations and satisfaction in health tourism-a private hospital group in Turkey
  1. Tez No: 646296
  2. Yazar: İDİL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Medikal Turizm, Memnuniyet, Beklenti, Müşteri, Health, Medical Tourism, Satisfaction, Expectation, Customer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu araştırmanın temel noktasını medikal turizm için Türkiye'ye gelen hastalar oluşturmaktadır. Medikal turizm günümüzde oldukça rağbet gören ve tüm ülkelerin üzerinde çalışmalar yürüttüğü oldukça önemli bir kavramdır. Sağlık sorunları yaşayan ve sağlıklarını geri kazanmak isteyen, bu sebeple başka ülkelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanmak için seyahat eden hastaların tedavi oldukları ülkelere ekonomik fayda sağladıkları bilinmektedir. Bu durum gündeme beklenti ve memnuniyet kavramını getirmektedir. Bu çalışmanın amacı söz konusu yabancı hastaların Türkiye'yi seçme nedenlerini ve aldıkları tedavi hizmetine ilişkin memnuniyet düzeylerini ölçmektir. Böylelikle hastaların memnuniyet düzeyleri hakkında genel bilgiler elde edilerek konu hakkındaki eksikliklerin tespiti sağlanacak, tespit edilen eksiklikler konusunda öneriler getirilmesi kolaylaşacaktır. Bu bağlamda birinci bölümde çalışmayı ilgilendiren genel bir konu olarak sağlık kavramına değinilmiş, sağlık hizmetlerinden bahsedilerek sağlık turizmi kavramı, tarihi ve çeşitleri irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise medikal turizm kavramı ve medikal turizm sektörünün yapısı, ülkemizde ve dünyadaki istatistikler ile geniş kapsamlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümü ise hasta beklentileri ve hasta memnuniyeti kavramları oluşturmaktadır. Bu konular seçilirken çalışmanın genel amacına uygun kavramsal bilgiler derlenmiş ve istatistiklere yer verilmiştir. Çalışmanın ilk üç bölümü kavramsal olup, araştırmanın temelini oluşturan dördüncü bölümü destekler niteliktedir. Çalışmanın son bölümünde bir anket hazırlanarak ülkemize medikal turizm amacı ile gelen yabancı hastalara uygulanmış ve bu konu hakkında görüşlerine başvurulmuştur. Bu hastaların ülkemizi seçme nedenleri, tekrar tercih edebilirlikleri, memnuniyet düzeyleri ve beklentileri hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Çalışma hastalardan elde edilen bulguların analiz edilmesi ve yorumlanmasının ardından sonuç ve öneriler kısmı ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study is mainly focused on the patients coming to Turkey for medical tourism. Today, medical tourism is a very substantial issue which is both gaining more and more demand in our country and all the countries in the world are carrying out studies on. The patients having health problems and seeking to get healthy travel to other countries to benefit from their health services; which provides economic advantages to the destination countries. This brings the“expectation”and“satisfaction”issues forward. The aim of this study is to evaluate the reasons of the patients to choose Turkey as destination and their expectation and satisfaction level from health tourism. In this respect, the satisfaction levels of the patients would be acknowledged, the deficiencies would be detected and recommendations would be made. In this respect, the first part of the study includes general information about health concept; and accordingly health services, health tourism and its types are analysed. In the second part, medical tourism and the structure of medical tourism sector are analysed in details together with examples from both our cuntry and the world. The third part involves patient expectations and satisfaction concepts. In the selection process, the conceptual information in accordance with the general purpose of the study is complied and relevant statistics are included. The first three parts of the study are conceptual and support the fourth and fundemental part of the study. In the last part of the study, a survey has been prepared and applied to the international patients coming to our country for medical tourism to receive their opinions about it. Information on the patients preferences, expectations and satisfaction has been acquired. The data received from the surveyed patients has been analysed and interpreted and the study has been ended with recommendationa.