Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin sıralı lojistik regresyon analizi ile incelenmesi
Investigation of violence exposed by health workers by ordinal logistic regression analysis
- Tez No: 646331
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BEHDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Health, violence, ordinal logistic regression analysis, working environment, security conditions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günlük hayatta karşılaşma ihtimalimiz olan şiddetin mesleğini icra eden sağlık çalışanlarına çok uzak olmadığı bilinmektedir. Bu çalışma da şiddet, genel olarak tarihçesi ve farklı yaklaşımlar üzerinden ele alınarak sağlık kavramının ayrıntılı incelenmesiyle ilişkilendirilmek istenmektedir. Bu amaçla Türkiye'de sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet sıklığını etkileyen faktörlerin bir ölçek oluşturularak aralarındaki ilişkinin boyutu ortaya koyulmak istenmektedir. Bu ilişkide bağımlı değişken sağlık çalışanının şiddete uğrama sıklığı olarak ifade edilirken, bağımsız değişkenlerimiz sosyo-demografik özellikler, sosyal özellikler, güvenlik koşulları, toplumsal kalıplar maddeleri altında oluşturulmuştur. Çalışmanın içeriğinde lojistik regresyon analizi hakkında açıklayıcı bilgiler yer almaktadır. Çalışmamızın tekniği lojistik regresyon analizinin bir türü olan sıralı lojistik regresyon analizi olarak belirlenmiştir. Araştırmaya konu olan sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet ile bu şiddeti etkileyen değişkenler arasındaki ilişki sıralı lojistik regresyon analizi yardımıyla en iyi şekilde ifade edilmektedir. Sıralı lojistik regresyon analizinin temel varsayımları ve değişkenler arasındaki ilişkinin ispatı tezin anlatılmasında yol gösterici olmaktadır. Anahtar kelimler: Sağlık, şiddet, sıralı lojistik regresyon analizi, çalışma ortamı, güvenlik koşulları.
Özet (Çeviri)
It is known that the violence, which we may encounter in daily life, is not too far from the healthcare professionals who carry out their jobs. In this study, it is aimed to be associated with the detailed examination of the concept of health by considering violence, its history and different approaches. For this purpose, forming a scale of the factors affecting the incidence of violence against health workers in Turkey are required to set out the size of their relationship. In this relationship, while the dependent variable is expressed as the frequency of the health worker being subjected to violence, our independent variables were created under the terms of socio-demographic characteristics, social characteristics, safety conditions, social patterns. The content of the study includes explanatory information about logistic regression analysis. The technique of our study was determined as sequential logistic regression analysis, which is a type of logistic regression analysis. The relationship between the violence that healthcare workers are exposed to and the variables that affect this violence is best expressed through the help of sequential logistic regression analysis. The basic assumptions of sequential logistic regression analysis and the proof of the relationship between the variables provide guidance in explaining the thesis.