Bir eğitim aile sağlığı merkezine başvuran 65 yaş ve üstü kişilerin kırılganlık sendromu açısından analizi
Frailty syndrome analysis of aged 65 years and over people who comes to an educational family health center
- Tez No: 646401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT GÖK BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık Sendromu, Edmonton Kırılganlık Ölçeği Yaşlılık, Sosyoekonomik Faktörler, Frailty Syndrome, Edmonton Frailty Scale, Elderly People, Socio-economic Factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Kırılganlık sendromu fiziksel, psikolojik-kognitif ve sosyal yönü olan, çok yönlü bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz bu araştırmamızda aile hekimliği kliniğimize ait eğitim aile sağlığı merkezimize başvuran yaşlılarda kırılganlık sendromunu Edmonton Kırılganlık Ölçeği kullanarak analiz etmeyi ve kırılganlık sendromunun sosyoekonomik faktörlerle olan ilişkisini bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı, kesitsel çalışmadır. Araştırmamıza kliniğimize ait eğitim aile sağlığı merkezimize kayıtlı yaşlılardan dahil edilme kriterlerini karşılayan 164 kişiyi aldık. Katılımcılara Edmonton Kırılganlık Ölçeği'nin kısaltılmış versiyonunun Türkçe'ye çevrilmiş hâlini sosyoekonomik faktörleri içeren anketimizle beraber uyguladık. Veri girişi ve istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics programını kullandık. Bulgular: Araştırmamıza katılan yaşlılardan %22,5'u kırılgan, %29,9'u görünüşte incinebilir, %47.6'sı kırılgan değil olarak saptanmıştır. Araştırmamıza göre yaşlılardan; kadınların, 75 yaş ve üzerindekilerin, okuryazar olmayanların, mesleği olmayanların, bekârların, 2 veya daha fazla kronik hastalığı olanların, 2 kez düşme öyküsü olanların daha kırılgan olduğunu saptadık. Sonuç: Kırılganlık sendromu yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar ve düşme öyküsünden etkilenmektedir. Eğitim durumu, medeni durum, kimle yaşanıldığı, gelir durumu, sigara kullanımı, alkol kullanımı, beden kitle indeksi, çalışma durumu, meslek, çocuk durumu, aşılanma gibi faktörlerin kırılganlıkla ilişkisini daha iyi anlayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Kırılganlığa etkili sosyodemografik faktörlerin daha iyi bilinmesiyle ve gerekli müdahalelerin yerinde ve zamanında yapılmasıyla kırılganlık sendromunun yol açtığı morbidite ve mortalite azalacak, sonuçta hem hastalar hem sağlık çalışanları fayda görmüş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Frailty Syndrome is a multidirectional syndrome which has physical, psychological-cognitive and social parts. İn this study we aim to analyze frailty syndrome in elderly people which comes to our clinic's family health center and to find the relationship between socio-economic factors and frailty syndrome. Material and Methods: Our research is a descriptive, cross-sectional study. In our research we took 164 elderly who are registered to our clinic's family health center and provides inclusion criterias. We practised Turkish version of the abbreviated version of Edmonton Frailty Scale with a survey includes socio-economic factors on participants. We used IBM SPSS Statistics program for data input and statistical analysis. Results: Among the elderly people who participated in our study we found %22,5 of them frail, %29,9 of them vulnerable, %47,6 of them not frail. We found that from elderly who are; women, aged 75 and over, illiterate, unemployed, single, with 2 or more chronic diseases and with 2 falls story were more frail. Conclusion: Frailty syndrome is affected by age, gender, chronic diseases, and history of falls. More studies are needed to better understand the relationship between fralty and factors such as education, marital status, living with whom, income, smoking, alcohol use, body mass index, employment, occupation, child status, vaccination. With better knowing of sociodemographic factors that affects frailty and with doing necessary interventions in place on time, morbidity and mortality caused by frailty syndrome will decrease, after all both patients and healthcare professionals will benefit.