Polikliniğe başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında bilgi düzeyi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level and behaviors of patients applying to the outpatient clinic about traditional and complementary medicine practices
- Tez No: 646400
- Danışmanlar: UZMAN TEVFİK TANJU YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tıp, Tamamlayıcı Tıp, bilgi, tutum, Traditional Medicine, Complementary Medicine, knowledge, attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkındaki bilgi düzeyini ölçmek ve bu uygulamalara yaklaşımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğinde 18 yaş üstü gönüllü hastalara uygulanan tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Veriler, yüz yüze anket uygulanarak toplanmıştır. Anket; katılımcıların demografik özelliklerini belirleyen 6 soru, geleneksel ve alternatif tıp uygulamaları hakkında bilgilerini ve yaklaşımlarını ölçen 9 sorudan oluşmaktadır. Anket formundan elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programına kodlanmıştır. Anketteki bütün değişkenler nominal olduğu için, değişkenler arası ilişkiler ki-kare tekniğiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya %53,8' i kadın, %46,2'si erkek olmak üzere 143 kişi katılmıştır. En çok bilinen GETAT uygulamasının, %55,9'la kupa hacamat olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılardan GETAT uygulamalarını yaptıranların %90,6'sının bu uygulamalardan fayda gördüğü saptanmıştır. Katılımcıların %66,4'ü tıbbi tedaviye ek olarak GETAT uygulamalarının yaptırılabileceğini, %30'unun GETAT uygulamalarının işe yaramadığını, %3,5'i ise tek başına GETAT uygulamalarının yeterli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneri: Katılımcılarda GETAT uygulamaları hakkında bilgi eksikliği olduğu görülmüştür. Ayrıca bu uygulamaları yaptırma oranı, benzer çalışmalardakilere göre düşük saptanmıştır. Çalışmadaki katılımcıların, GETAT uygulamalarından memnun kalma oranlarının yüksekliği göz önüne alınarak, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da etkinliği ve fayda durumu kabul gören, birçok gelişmiş ülkede sağlık sistemlerine yerleşmiş bu uygulamalar hakkında topluma bilgi vererek aydınlatılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to measure the knowledge level of the patients applying to the family medicine outpatient clinic about traditional and complementary medicine practices and to evaluate their approach to these practices. Materials and Methods: This is a descriptive and cross-sectional study applied to volunteer patients over 18 years of age in the Family Medicine outpatient clinic of İzmir Tepecik Training and Research Hospital. The study was applied as a face to face questionnaire. Survey; It consists of 6 questions determining the demographic characteristics of the participants and 9 questions measuring their knowledge and approach when it comes to traditional and alternative medicine. The data obtained from the questionnaire form were encoded in the SPSS 21.0 package program. Since all variables in the questionnaire are nominal, relationships between variables were analyzed using the chi-square technique. Results: 143 people, 53.8% female and 46.2% male, participated in the study. It was determined that the most known traditional and complementary medicine practice application was cupping with 55.9%. 90.6% of the participants have benefited from traditional and complementary medicine applications. It was shown that 66.4% of the participants thought that traditional and complementary medicine could be performed in addition to medical treatment, 30% thought that traditional and complementary medicine applications did not work and 3.5% thought that traditional and complementary medicine applications alone were sufficient. Conclusion: It was observed that the participants had a lack of knowledge about traditional and complementary medicine. In addition, the rate of having these applications done was found to be lower than those in similar studies. Considering the high rate of satisfaction with traditional and complementary medicine applications, it is thought that it would be beneficial to inform the public about these practices, which have been accepted by the World Health Organization (WHO) and have been established in health systems in many developed countries.