Güncel eğitim yönetimi literatüründe endüstriyel terminoloji kullanımına ilişkin bir araştırma/Türkiye Türkçesi örneği
A study about the usage of the industrial terminology on current education management literature/ the case of Turkish in Turkey
  1. Tez No: 646609
  2. Yazar: SEBAHAT ÇAKIRLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özne, Nesne, Endüstriyel-İşletme Yönetimi Terminolojisi, Eğitim Yönetimi Terminolojisi, Subject, Object, Industrial-Business Administration Management Terminology, Educational Management Terminology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Güncel eğitim yönetimi literatüründe endüstriyel terminoloji kullanımını Türkiye'de kullanılan eğitim yönetimi ve endüstriyel-işletme yönetimi terminolojileri üzerinden fotoğraflayarak, deneyim öznesi insan olan bir alanda nesneleşme eğilimini saptamayı amaçlayan bu araştırmada, öncelikle gerçekliğin ifadesinde dilin yeri ve önemi, nesne ve özne ikliminde sözelleştirme olgusu ve akademik dilin kendine özgü yönleri teorik olarak temellendirilmiş, eğitim yönetimi ve endüstriyel-işletme yönetimi terminolojisi ile ilişkilendirmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında araştırmanın evreni olan 1980'li yıllardan günümüze Türkiye'de eğitim yönetimi ve endüstriyel-işletme yönetimi terminolojisinden seçili terimler doğrultusunda literatür tarama ve doküman inceleme yöntemleri ile içerik analizi yapılarak her iki terminolojideki anlam ve biçim farklılıkları ve ortaklıkları tespit edilmiştir. İçerik analizi ile ulaşılan tematik çözümlemeler ışığında her iki yönetim terminolojisinden seçili terimlerin biçim ve anlam farklılıkları ve ortaklıklarına ilişkin veriler analiz edilmiş ve ilgili değerlendirilmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda genel ve alt amaçlara bağlı olarak ulaşılan önemli bulgular ise deneyim öznesi insan olan eğitim bilimleri terminolojisinde kullanılan terimlerin büyük bir çoğunluğunun, deneyim öznesi nesne olan endüstriyel-işletme terminolojisinden anlam ve biçim yönünden genelde değişiklik yapılmadan eğitim bilimleri alanına alındığı yönündedir. Her iki yönetim bilimi alanlarının terimleri incelendiğinde, anlam, biçim ve hem anlam hem de biçim ortaklığı taşıyan terimlerin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the tendency of objectivity in an area where the subject of experience is human, by identifying the usage of the industrial terminology in the current educational terminology literature. Firstly, the place and importance of language in the expression of reality, the phenomenon of verbalization in the object and subject climate and the theoretical aspects of the unique aspects of academic language are evaluated theoretically and have been associated with educational and industrial-business management terminology. In the second part of the study, results on the content and form partnerships in both terminologies were determined over the selected terms of educational management and industrial-business management terminology, which is the target population of the study, used in Turkish in Turkey from the 1980s to today. In the light of the thematic analyses reached by content analysis, data on the form and meaning partnerships/differences of the selected terms from both management terminologies were analysed and the related evaluations were made. As a result of the research, the important findings reached in relation to the general and sub-objectives are that the vast majority of the terms used in the field of educational sciences, the research interest of which is human, are transferred from the industrial-business terminology, the research interest of which is the object without having no changes both in the meaning or the shape and transmitted directly to the educational sciences form the industrial sciences. When the terms of both management sciences were examined, it has been found that there are terms of meaning partnership, form partnership, and terms bearing both meaning and form partnership.