Civil disobedience, representation, climate movementspositive impact of non-violent climate movements #extinctionrebellion
Sivil itaatsizlik, temsiliyet,iklim hareketleri şiddetsiz iklim hareketlerinin pozitif etkisi, #yokolusisyanı
  1. Tez No: 646623
  2. Yazar: DUYGU DİDEM USLUCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERHART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İklim krizi, hegemonya, Yokoluş İsyanı, sivil itaatsizlik hareketleri, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, kollektif eylem, derin ekoloji, ekolojik sorumluluk ve sürdürülebilirlik, şiddet içermeyen doğrudan eylem, temsil krizi, Climate crisis, hegemony, Extinction Rebellion, civil disobedience movements, sustainable development goals, collective action, deep ecology, ecological responsibility and sustainability, nonviolent direct action, representation crisis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tüm dünya ve ccanlı türleri olarak, yaklaşmakta olan bir iklim krizi ve küresel ısınmanın yarattığı yıkım tehdidi sınırındayız. Yaşadığımız küresel ısınma, doğrudan insan aktivitesinin bir sonucu olarak salınan CO2 ve diğer sera gazlarındaki artışla bağlantılıdır. Mevcut küresel emisyon seviyelerini korumaya yönelik yetersiz çabalar göz önüne alındığında, bilimsel verilerin dikkat çektiği 6. yok olma iddiasının ciddiye alınmadığı, buna ek olarak, bilimsel verilerden politik kaygılarla çarpıtıldığı bir neoliberalizm krizi inçinde olduğumuz düşünülebilir. Her ne kadar küresel ısınma ile ilgili ekolojik düşünce ve bilimsel kanıtlara dayalı veriler artsa da, aynı zamanda iklim değişikliğinin reddedilmesine atıfta bulunan siyasi söylemlerin varlığı da inkar edilemez. Dünya genelinde artan küresel ısınmanın nedenlerinden biri, kalkınma ekonomisinin değişmeyen metabolizmasıdır, bu çalışmada küresel üretim ve tüketim trendlerini değiştirmek için çok az şey yapıldığı iddiası hakimdir. İklim krizinin gerçekliği, dünyadaki hükümetlerin somut küresel emisyon azaltımları konusunda işbirliği eksikliği ile birleştiğinde, kısmen iklim değişikliğine karşı sivil itaatsizlik hareketlerinin ortaya çıkmasındaki önemli artıştan sorumlu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, sivil itaatsizlik hareketlerinin SKH kapsamındaki karar vericilerin eylemleri üzerinde olumlu bir etkisi olup olmadığını araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
As whole world and living species, we are in the border of the threat of an impending climate crisis and the destruction wrought by global warming. The global warming that we have experienced is directly linked to the increase in CO2 and other greenhouses gases emitted as a result of human activity. Given inadequate efforts of maintaining existing levels of global emissions, it can be thought that the claim of the 6th extinction, which scientific data points out, is not taken seriously. In addition to this we are in a crisis of neoliberalism, where is being distorted of scientific data with political worries. Although ecological thinking and actions based on scientific evidence are strongly growing on global warming. It is also framed by also political discourses that refer to denial of climate change. One of the causes of the increasing level of global warming around the world is the unchanging metabolism of development economy; beside stunningly little has been done to change global trends of production and consumption. When the reality of the climate crisis combined with the lack of cooperation of governments in the world about concrete global emissions reductions has been responsible in part for the significant rise in the appearance of civil disobedience movements against climate change. The purpose of this study is to investigate whether civil disobedience movements have a positive effect on the actions of decision-makers within the scope of SDG's.