Effect of salt stress on seed production in GAF-MTN onion gene pool lines
GAF-MTN soğan gen havuzunda yer alan hatlarda tuz stresi uygulamasının tohum üretimine etkisi
  1. Tez No: 646910
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNDOĞDU ERKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE NESLİHAN ÖZTÜRK GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, Allium cepa L, tuz stresi, tohum verimi, Abiotic stress, Allium cepa L, salt stress, seed yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Abiyotik stres faktörlerinin önemi, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda görülen düzensiz iklim verileriyle artmıştır. Bu faktörlerden, soğan (Allium cepa L.) yetiştiriciliği için en önemli olanlarından birisi de toprak tuzluluğudur. Soğan, yetiştiriciliği yapılan bitkiler arasında toprak tuzluluğuna en duyarlı olanlardan birisidir. Ayrıca, büyüme döneminin belirli aşamalarında, su ihtiyacının karşılanması çok önemli olan bir bitkidir. Bu çalışmada, tuzluluğun soğan tohumu üretimine etkisi vurgulanmıştır. GAF-MTN gen havuzunda aday çeşit olan 10 kısa gün soğan hattı ve 15 uzun gün soğan hattı kullanılmıştır. İlk olarak, baş bağlama dönemlerinde tuz stresinin uygulandığı bitkilerden elde edilen soğan başları dikilmiştir. Daha önce tuz stresine maruz kalan bu bitkiler tohum üretimi sırasında gözlenmiştir. Son olarak, tohum verimleri her bir genotip için kontrol ve stres koşulları altında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda kısa gün genotiplerine baktığımızda K18 tohum verimi bakımından tuz stresine daha toleranslı görünüyorken K52 (ticari çeşit) genotipi daha az tolerant bir genotip olarak gözlemlenmiştir. Ayrıca, uzun gün genotiplerinden olan U57 genotipi (ticari çeşit) tohum verimi açısından tuz stresine karşı daha az tolerans gösterirken U31 diğer genotiplere göre tuz stresine karşı daha toleranslı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of abiotic stress factors has increased with the changes in climate observed in recent years due to global warming. Of these factors, one of the most important ones for onion (Allium cepa L.) cultivation is soil salinity. Onion is one of the most susceptible to soil salinity among cultivated plants. Besides, at certain stages of the growing period, the need for water which can be prevented by the presence of high salt concentration in the root is very critical for the plant. In this study, the effects of salinity on onion seed production were emphasized. 10 short-day onion lines and 15 long-day onion lines which are candidate varieties in GAF-MTN gene pool were used as plant materials. First, onion bulbs obtained from plants where salt stress was previously applied during bulbing period were planted. These bulbs were grown for onion seed production. Finally, seed yields for each genotype were evaluated under control and stress conditions. When we look at the short-day genotypes at the end of the study, K18 seems to be more tolerant to salt stress in terms of seed yield, while the K52, which is commercial variety, was seen as a less tolerant. In addition, in long-day genotypes, U57, which is another commercial variety, showed less tolerance to salt stress in terms of seed yield, while U31 was more tolerant to salt stress than other genotypes.