Examining the prevalence and profile of depression, anxiety and stress in an Australian clinical setting
Avustralya klinik örnekleminde depresyon, anksiyete ve stresin yaygınlığının ve profillerinin incelenmesi
  1. Tez No: 646915
  2. Yazar: ELİF BESTENİGAR MERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Avustralya, depresyon, klinik arşiv, stres, yaygınlık, Anxiety, Australia, clinical archive, depression, prevalence, stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Depresyon, anksiyete ve stres, kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen ruh sağlığı problemleridir. Bu çalışmanın amacı, 10 yıl boyunca toplanmış klinik arşivde yaşları 7 ile 77 arasında değişen, 490 Avustralyalı örneklemin depresyon, anksiyete ve stres yaygınlıklarını ve profillerini değerlendirmektir. Hastalar, kabul formu ve kişilerin depresyon, anksiyete ve stres seviyelerini ölçen DASS ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 281 (57.3%) kadın, 209 (42.7%) erkek katılımcı bulunmaktadır. Veri setinde, depresyon, anksiyete ve stres yaygınlıkları normalin dışında yüksek bulunmuştur. 50 yaş altında, çocuk sahibi, depresyon geçmişi, düşük sosyo-ekonomik durumu, Doğu Akdeniz kültüründen, düşük eğitim ve meslek grubu ve Hristiyanlık veya İslam dini mensubu olan kişilerin şiddetli veya aşırı şiddetli seviyede depresyon yaşama ihtimallerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Anksiyete için ise kadın olmanın, depresyon geçmişine sahip olmanın, düşük eğitim ve meslek grubunda olmanın, Doğu Akdeniz kültüründen olmanın ve Hristiyanlık veya İslam dini mensubu olmanın şiddetli veya aşırı şiddetli seviyede anksiyete yaşama ihtimali olduğunu göstermektedir. Son olarak stres sonuçları, evli olmanın, depresyon geçmişine sahip olmanın, düşük eğitim ve meslek grubunda olmanın ve dini inanca sahip olmamanın kişileri şiddetli veya aşırı şiddetli seviyede stres yaşamaya yatkın olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçları literatür ile kısmî olarak desteklenmektedir. Sonuç olarak demografik faktörler depresyon, anksiyete ve stres ile ilişki olduğundan kişilerin yaygınlık ve profillemeleri çıkartılabilmiştir. Hem yaygınlıklarının hem de profillerinin değerlendirilmiş olması, bu hastalıkların yükünü anlamayı sağlar, terapi ve danışmanlık gibi sağlık hizmetlerinin sağlanmasını destekler.
Özet (Çeviri)
Depression, anxiety, and stress are mental health problems that negatively affect individuals' quality of life. This study aims to evaluate the prevalence and profile of depression, anxiety, and stress based on clinical archival data collected in 10 years, and encompassing 490 Australian based sample, aging from 17 to 77 years old. Patients were assessed with in-take forms and DASS which measured depression, anxiety, and stress levels of individuals. In this study, 281 (57.3%) of the participants were female and 209 (42.7%) were male. In the dataset, the prevalence of depression, anxiety and stress was found to be unusually high. It was identified that people who are being under the age of 50, having children, having a previous history of depression, having a low socio-economic condition, being from an Eastern Mediterranean culture, having a low level of education and occupation and believing in Christianity or Islam are more likely to experience severe or extremely severe levels of depression. In anxiety, results showed that being a female, having a previous history of depression, having a low level of education and occupation, being from an Eastern Mediterranean culture and believing in Christianity or Islam, increased probability of experiencing severe or extremely severe anxiety symptoms. Lastly, stress results indicated that being married, having a previous history of depression, having a low education and occupation levels and being non-religious made individuals become more likely to experience severe or extremely severe levels of stress. Results of the present study can be partially supported by the literature review. It is concluded that the prevalence and profile of depression, anxiety and stress can be obtained because demographic factors are related to mental health problems. Both prevalence and profile provide an understanding of the burden of these diseases, and support the provision of health services like therapy, and counselling.