Tarımsal kooperatiflerin yenilenebilir enerji kaynakları farkındalıkları ve adaptasyonları: Çanakkale ili örneği
Renewable energy resources awareness and adaptations of agricultural cooperatives: a case of Çanakkale province
  1. Tez No: 646918
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGÜ EVEREST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kooperatif Yöneticisi, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji, Bilinç Düzeyi, Çanakkale, Cooperative Manager, Climate Change, Renewable Energy, Awareness Level, Çanakkale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sanayi devriminin başlamasıyla beraber insanlar dünyadaki enerji kaynaklarını doğayı ve gelecek nesilleri düşünmeden tüketmeye başlamıştır. Bu aşırı tüketim sonucunda dünyadaki kaynaklar aşırı kirlenmiş ve iklimlerin düzeni değişmiştir. Yakın gelecekte fosil kaynaklı enerji kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu hale getirecektir. Araştırma, iklim değişikliğinden en çok etkilenen çiftçilerin oluşturduğu tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yöneticilerinin yenilenebilir enerji kaynakları farkındalıkları ve adaptasyonları üzerinedir. Çalışmada anketlerden elde edilen verilerle, kooperatifin genel durumu ve mali yapısı, enerji tüketim maliyetleri, kooperatif yöneticilerinin sosyo-ekonomik durumları, yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve eğilimleri, iklim değişikliği hakkında duyarlılıklarını ölçmek amacıyla istatiksel analizler kullanılmıştır. Ayrıca kooperatif yöneticilerinin kooperatife gelecekte yenilenebilir enerji yatırımı yapma istekleri ve bu yatırımı yaparlarsa kullanabilecekleri hibe ve krediler hakkında bilgi düzeyleri ile yenilenebilir enerji yatırımı yaparlarsa bu yatırımı yapmadaki amaçları incelenmiştir. Çalışma neticesinde elde edilen genel çıkarımlara göre kooperatif yöneticileri iklim değişikliğinden endişe duymaktadırlar ve büyük bir kısmı iklim değişikliği ile mücadele konusunda eğitim almaya isteklidirler. Bölgedeki kooperatif yöneticilerinin yenilenebilir enerji ile ilgili orta düzeyde sayılabilecek bir bilgisi vardır. Genel olarak kooperatifler yenilenebilir enerjiyi kullanma eğilimindedirler. Elde edilen bu bulguların yenilenebilir enerji kullanımında politika yapıcılara yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the start of the industrial revolution, people started to consume the world's energy resources without thinking about nature and future generations. As a result of this excessive consumption, the resources in the world are extremely polluted and the climate has changed. In the near future, the depletion of fossil-based energy resources and climate change will make it necessary to move towards renewable energy resources. The research is on the awareness and adaptation of renewable energy resources of the managers of agricultural development cooperatives, which are formed by farmers most affected by climate change. Statistical analyzes were used to measure the general situation and financial structure of the cooperative, energy consumption costs, the social-economic status of the managers of the cooperative, their level of knowledge, awareness and tendencies about renewable energy sources, and their sensitivity to climate change, with the data obtained from the surveys. Also cooperative managers' willingness to invest in renewable energy in the future in the cooperative and their knowledge of the grants and loans they can use if they make this investment, and their purpose of making renewable energy investments if they make this investment have been examined. According to the general conclusions obtained from the study result, cooperative managers are concerned about climate change and most of them are willing to receive training in combating climate change. The cooperative managers in the region have a fairly moderate knowledge of renewable energy. In general, cooperatives tend to use renewable energy. It is thought that these findings will guide policy makers in the use of renewable energy.