Çanakkale bölgesi küçük ölçekli balıkçılığın sosyo-ekonomik yönden incelenmesi
Socio-economic investigation of small scale fishing in Çanakkale region
  1. Tez No: 646924
  2. Yazar: ERHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÖZEKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomi, Ruhsatlı balıkçı gemisi, Çanakkale, Socio-Economy, Licensed Fishing Ship, Çanakkale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada; Çanakkale'de küçük ölçekli balıkçıların demografik yapısı, örgütlenme yapıları, bir av dönemine ait gelir gider bilgileri, yakaladıkları balık türleri ve sosyo-ekonomik yapısı ele alınmıştır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden elde edilen veriler değerlendirilerek, 01 Ocak 2019 tarihinde SÜBİS sitemine kayıtlı bulunan balıkçı gemileri incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda Çanakkale'de ruhsatlı olarak kayıtlı bulunan 827 adet balıkçı gemisinin 6 tanesi 22 metreden büyük, 18 tanesi 12-22 metre arasında, 803 tanesi 12 metreden küçük balıkçı gemisi mevcut olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda 12 metreden küçük balıkçı gemileri arasından rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen ve örnekleme sayısı olarak bu grubu temsil eden 242 adet balıkçı gemisi belirlenmiştir. 0-6,99 m için %34,47'sine; 7-9.99 m için %28,78'ine; 10-11,99 m için %22,86'sı ile anket yapılmıştır. Balıkçı gemisi sahiplerinin %2,89'u kadın %97,11'i erkektir. %1,24'ü okur-yazar, %46,69'u ilkokul, %20,66'sı ortaokul, %21,07 lise ve dengi, %10,33'ü üniversite mezunu, %74,79'unun 45 yaşından büyük, %84,30'u evli, %35,54'ünün baba mesleği olarak balıkçılık yaptığı, %61,57'sinin kooperatife ortak olduğu, %60,33'ünün balıkçılığın beraberinde ikinci bir iş ile uğraştıkları tespit edilmiştir. Konuyla ilgili yapılmış çalışmalar değerlendirilmiş olup Küçük Ölçekli Balıkçılığın ne kadar önemli olduğu ve Çanakkale' de faaliyet gösteren balıkçıların gelecekte daha verimli ve etkin çalışmaları için gerekli olan olgulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; demographic structures, organizational status, income and expense information of a fishing season, fish species and socio-economic structure of those carrying out small-scale fisheries activities in Çanakkale were discussed. Fishing vessels registered to SUBIS system were examined on 01 January 2019 by evaluating the data obtained from Çanakkale Provincial Directorate of Agriculture and Forestry. As a result of the researching, it has been determined that 827 fishing vessels registered as under recorded in Çanakkale, 6 of which are bigger than 22 meters, 18 of which are between 12-22 meters, 803 of which are smaller than 12 meters. In our study, 242 fishing vessels, which were chosen by random sampling method and representing this group, were determined among the fishing vessels smaller than 12 meters. A survey was conducted with 34.47% for 0-6.99 m; 28.78% for 7-9.99 m and 22.86% for 10-11.99 m. 2.89% of the fishing vessel owners are female and 97.11% are male. 1.24% literate, 46.69% primary school, 20.66% secondary school, 21.07% high school and equivalent, 10.33% university graduate, 74.79% 45 It has been determined that older than 84 years, 84.30% are married, 35.54% are fishing as father's profession, 61.57% are cooperative, 60.33% are engaged in a second job along with fisheries. Studies on the subject have been evaluated and it has been determined how important Small-Scale Fisheries is and the facts that are necessary for the more efficient and effective operation of the fishermen operating in Çanakkale are mentioned in the future.