Grafik tasarımında insan-bilgisayar etkileşimi
Human-computer interaction in graphic design
  1. Tez No: 647199
  2. Yazar: BURAK KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTAÇ ÖZMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim Tasarımı, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, Web Tasarım, Kullanıcı Arayüzü, Grafik Tasarım, Interaction Design, User Experience Design, Web Design, User Interface, Graphic Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
1968 yılında ilk kullanıcı arayüzünün icadı ile insan-bilgisayar etkileşiminde farklı bir deneyime geçilmiştir. İlk zamanlar görev odaklı olan etkileşim tasarımları; mühendisler tarafından geliştirilmekte, bilimsel araştırmalar yapmak ve basit elektronik iletişim gerçekleştirmek üzere kullanılmaktaydı. Kişisel bilgisayarların geliştirilmesi ve 1989 yılında Web'in icadı ile geniş bir kullanıcı sayısı ve çeşitliliğine hitap etmek durumunda kalan arayüzlerin mühendislik metotları yetersiz kalmaya başladı. 90'lı yıllarda hızla yayılan internet ağı ile web arayüzü tasarımında genellikle mühendislikten gelen bilişsel metotların yanına sosyoloji, psikoloji, grafik tasarım gibi alanlardan araştırmalar daha fazla eklenmeye başlandı. Kullanıcının bilgisayar ile yaşadığı etkileşimi nasıl deneyimlediği, yapılan görevin başarılı olup olmamasından daha önemli hale geldi. Günümüzde web yayıncılığının asenkron iletişim yapısı, kolay ulaşılabilir olması, etkileşim düzeyi gibi güçlü özellikleriyle bilgi akışında alternatifsiz hale gelmiştir. Web'in en güçlü yanlarından birisi de var olan bilginin kullanıcıya aktarılmasında kullanılabilen geniş grafik tasarım çözümlemeleridir. Bu çözümlemeler bilgisayar bilimi, etkileşim tasarımı, sosyoloji, psikoloji, grafik tasarım gibi daha birçok alanın disiplinlerarası çalışmalarından elde edilmiştir. İlk bölümde, araştırmanın temelini oluşturan kuramsal yapı anlatılmıştır. İnsan-bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı deneyimi tasarımı üzerine oluşturulan model ve yaklaşımlar, kabul gören prensipler bu bölümde ele alınmıştır. İkinci bölümde, üzerinde durulan kuramsal yapının günümüzdeki web arayüz tasarımına etkileri gözlemlenmiş ve bu etkiler grafik tasarımın temel ilkeleri çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1968, with the invention of the first user interface, a different experience was started in human-computer interaction. Interaction designs that were task oriented at first; It was carried out by scientific engineers and simple electronic communications without being developed by engineers. With the invention of the Web, which was required by the personal computers, and in 1989, the engineering methods of adequate interfaces began to be insufficient to address a wide range of users and diversity. With the fast spreading internet network in the 90's, it has begun to add more research in the design of digital publications from the fields of sociology, psychology and graphic design of cognitive methods generally coming from engineering. How user experienced the interaction with the usable computer became more important than whether the task was successful or not. Today, web publishing becomes alternative in the information flow with its powerful features such as asynchronous communication structure, easy accessibility and level of interaction. One of the strengths of the web is the wide graphic design analysis that can be used to transfer the use of existing information. These analyzes are obtained from interdisciplinary studies of many fields such as computer science, interaction design, sociology, psychology, graphic design. In the first chapter, the theoretical structure that forms the basis of the research is explained. Models and approaches and accepted principles on humancomputer interaction and user experience design are discussed in this section. In the second part, the effects of the theoretical structure on today's web interface design are observed and these effects are interpreted within the framework of the basic principles of graphic design.