Sergileme tasarımında yeni bir süreç: İnteraktif medya ve bir uygulama
A new process in exhibition design: Interactive media and an application
- Tez No: 636617
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI YAKUP ÖZTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sergileme Tasarımı, İnteraktif Medya, İletişim, Exhibition Design, Interactive Media, Communication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Tarihsel bir referansa dayandırılan sergileme eyleminin tasarım perspektifinde konumlandırılması, iletişim ortamlarının temelini oluşturmaktadır. İletişimin ifadesi olarak nitelendirilen etkileşimin sergileme tasarımına entegresi ise teknolojinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Nitekim postmodernizmin eklektik yaklaşımı ile birlikte araçtan öte yaratıcı işlevde olan bilgisayarın insan ifadelerini algılaması ve yeni olanı anlamında barındırması sergileme tasarımında etkileşimin kodlanmasıdır.“Sergileme Tasarımında Yeni Bir Süreç: İnteraktif Medya ve Bir Uygulama”adlı tez çalışması, sergileme ortamında teknolojinin öğrenim kapsamını merkez alarak bilginin duyusal bağlamda deneyimlenmesinde bakış açıları ortaya koymaktadır. Sergileme tasarımında bilginin bir konusu olan kullanıcının interaktif medya çerçevesindeki katılımcı rolüne odaklanan tez çalışması, aynı zamanda esas aldığı algısal deneyim ile birlikte yeni bir iletişim dili genişletmektedir. İnsan ve bilgisayar birlikteliğindeki çok boyutlu ilişkiden kaynaklanan interaktif medya çevresinin algılama konusunu tasarım ile birlikte değerlendirmesi, bilgi ve fikir tasviri konusunda yeni düşünme yollarına cevap vermektedir. Sergileme tasarımında iletişimi üstlenen grafik tasarımın etkileşimde arayüz olarak mesajın vurgusunu arttırması araştırmanın temelini belirlemektedir. Tez kapsamında duyusal etkileşimin etki ve yöntemlerinin kullanıcı perspektifinde gerçek zamanlı incelenmesi iletişim diline güncel bir katkı olarak geri dönüş yapmaktadır. İnteraktif medya teknolojilerinin sergileme tasarımında duyusal yaklaşımı sunması özgün ve yenilikçi bir bakış açısı kazandırırken elde edilen bulgular gelecek adına bir tahmin, iletişim adına bir devrim olarak açıklanmaktadır. Son noktada iletişimde dönüşümün gündemini oluşturan öznellik, teknolojinin bir düşünce ifadesi şeklinde yorumlanmaktadır. İletişimdeki bu ifade, görme boyutunun eş bir anlamını karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
The positioning of the exhibition act based on a historical reference in the design perspective forms the basis of the communication environments. The integration of the interaction, which is described as the expression of communication, into the exhibition design is considered as a reflection of the technology. As a matter of fact, with the eclectic approach of postmodernism, it is the coding of the interaction in exhibition design of the computer, which has a creative function beyond the vehicle, perceives human expressions and includes it in the meaning of the new one. The thesis study entitled“A New Process in Exhibition Design: Interactive Media and an Application”reveals perspectives in the sensory context of knowledge by centering the learning scope of technology in the exhibition environment. Focusing on the participant's role in the interactive media framework of the user, which is a subject of knowledge in exhibition design, the thesis study also extends a new language of communication with its perceptual experience. The evaluation of the perception subject of the interactive media environment resulting from the multi-dimensional relationship between human and computer together with the design, responds to new ways of thinking about the depiction of information and ideas. The fact that graphic design, which undertakes communication in exhibition design, increases the emphasis of the message as an interface in interaction determines the basis of the research. Within the scope of the thesis, real-time examination of the effects and methods of sensory interaction in the user perspective makes a return to the language of communication as a current contribution. While the presentation of the sensory approach in the exhibition design of interactive media technologies gives an original and innovative perspective, the findings are explained as a prediction for the future and a revolution for the communication. At the last point, subjectivity, which forms the agenda of transformation in communication, is interpreted as an expression of technology. This expression in communication is synonymous with the size of vision.