Turkey's internationalization of higher education: Expectation, experience, and evaluation of international students
Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması: Uluslararası öğrencilerin beklenti, deneyim ve değerlendirmeleri
  1. Tez No: 647299
  2. Yazar: ASRAPH ADAM OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Deneyim, Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim, Expectations, Experience, Higher education, International students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası öğrencilerin deneyimlerini ana hatlarıyla belirlemek ve Türkiye'deki yüksek öğrenimle ilgili beklentilerini, deneyimlerini ve önerilerini tanımlamaktır. Bu çalışmada, yüksek öğrenim sistemi ve uluslararası burs programlarında iyileştirmeler önermek için öğrenci deneyimlerini araştırılmıştır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Çalışma grubunda uygun örnekleme yoluyla 2020 bahar döneminde seçilen 400 uluslararası öğrenci (279 erkek ve 121 kadın) yer almıştır. Bu öğrenciler İstatistiksel Bölge Sınıflamasına göre sekiz farklı bölgeden (TR 1-9) gelmektedirler. Öğrenciler 1974 öncesi kurulan, 1975-81 arası kurulan, 1982-1991, 1991-2005, 2006-2010 ve 2011-2018 arası kurulan devlet üniversitelerinde öğrenim görmektedirler ve 2-6 yıldır Türkiye'dedirler. Öğrenciler somut sayısal (40), somut sözel (131), uygulamalı sayısal (143) ve uygulamalı sözel (86) alanlardan gelmektedirler. Latin Amerika'dan (7), Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan (170), Güney Asya'dan (103), Sahra Altı Afrikası'ndan (120) katılımcı bulunmaktadır. Çoğunluğu lisans (283) olmak üzere diğerleri yüksek lisans (85) ve doktora (32) öğrencisidir. Ölçme aracı, yabancı öğrencilerin Kişisel Psikolojik, Akademik, Sosyo-Kültürel, Genel Yaşam ve Dil yeterliliğiyle ilgili sorunlarını belirlemede kullanılmıştır. Çalışmada parametrik ve nonparametrik istatistik teknikleri, yüzde, frekans, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, ki kare, Anova, korelasyon ve regresyon kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, dil yeterliliğinin başarıyı olumsuz etkilediğini ve sosyal sermaye köprülemenin uluslararası öğrencilerin genel ağırlıklı not ortalaması ile pozitif bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Fakülte öğretimi ve danışmanlığının yanı sıra dil ve sosyal deneyimler uluslararası öğrenciler için fark yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to outline the experience of international students, define their expectations, experiences, recommendations, and suggestions concerning higher education in Turkey. Study investigated student experiences to recommend improvements in the higher education system and the international scholarship programs. This study was a descriptive. The study group included in 400 international students (279 male & 121 female) in Spring 2020 using convenience sampling. Students located in 8 different regions (TR 1-9). They currently study various universities based on foundation year (before, 1974, 1975-81, 1982-91, 1991-2005, 2006-2020 and 2011-2018). They were in Turkey between 2-6 years. They come hard-pure (40), soft-pure (131), hard applied (143), and soft applied (131) disciplines. Students from Latin America (7), Middle East & North Africa (170), South Asia (103), Sub-Saharan Africa (120). The majority were undergraduates (283), and the rest were master's (85) and doctoral (32) students. The instrument measured Personal Psychological, Academic, Socio-Cultural, General Living, and Language Proficiency problems of International Students. Non-parametric and parametric statistics techniques, percentages, frequencies, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, Chi-square, ANOVA, correlation and regression were used in this study. The study found language proficiency negatively affect the achievement and bridging social capital has a positive relationship with CGPA of international students. Language and social experiences along with faculty teaching and advising make a difference for international students.