Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi
Temporary work relationship via private employment agencies
  1. Tez No: 647321
  2. Yazar: MUKADDES KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GAYRETLİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, Geçici İş İlişkisi, Özel İstihdam Büroları, Meslek Edinilmiş Geçici İş İlişkisi, Uluslararası Çalışma Örgütü, Flexible Working, Temporary Work Relationship, Private Employment Agencies, Professional Temporary Employment Relationship, International Labor Organization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bilim ve teknikte yaşanan gelişmeler çalışma hayatında da köklü değişiklikler yaratmıştır. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında klasik çalışma düzeni yerini esnek çalışmaya bırakmaya başlamıştır. Küreselleşme, ulusal veya uluslararası rekabet ve ekonomik krizler sonucu ortaya çıkan işsizliğin esnek çalışma şekilleri ile bertaraf edileceği iddia edilmektedir. Esnek çalışma türlerinden biri olan özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi yani meslek edinilmiş geçici iş ilişkisi işçi kesiminin direnmesine rağmen işveren kesiminin hükümet üzerindeki baskılarının sonucu olarak nihayetinde mevzuatımızda yerini almıştır. Bu çalışmada mevzuatımızda düzenlemesi yeni olan meslek edinilmiş geçici iş ilişkisi ve bu ilişkinin önemli süjelerinden özel istihdam büroları ele alınmıştır. Birinci bölümde meslek edinilmiş geçici iş ilişkisine değinilmeden önce bu kavramın içinde anıldığı esnek çalışma, geçici iş ilişkisi ve bağlantısından ötürü meslek edinilmemiş geçici iş ilişkisinin kurulması, hükümleri ve sona ermesi de açıklanmıştır. Özel istihdam büroları çalışmanın ikinci bölümünde ulusal ve uluslararası metinlerdeki düzenlemeleri göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Yine mevzuatımıza göre özel istihdam bürolarının kuruluş prosedürü ile sosyal tarafların çatışan görüşleri belirtilerek karşılaştırma yapılabilmesi için özel istihdam bürolarının yoğun olarak bulunduğu ve ilk örneklerinin ortaya çıktığı ülkeler olan Almanya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uygulamasına da yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde meslek edinilmiş geçici iş ilişkisinin hukuki niteliğine, şartlarına, yasaklarına hükümlerine ve sona erdiren nedenlere değinilmiştir. Sonuç olarak meslek edinilmiş geçici iş ilişkisinin ve özel istihdam bürolarının işçinin tarihi mücadelesinin sonucunda elde ettiği kazanımlarında zayıflamaya yol açtığı, işsizliğe çözüm olarak sunulmasına rağmen bundan uzak olduğu, hukuki boşluklardan ötürü zamanla alt işverenlik gibi suistimale açık hale geleceği endişelerinde haklılık payı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in science and technology have created essential changes in every field in the working life. In the information age we are in, classical working order has begun to give way to flexible working. It is claimed that unemployment as a result of globalization, national or international competition and economic crises can be eliminated by flexible working methods. Temporary work relationship via private employment agencies in other words professional temporary employment relationship, which is one of the flexible working types, has finally taken place in our legislation as a result of the pressure of the employers on the government despite the resistance of the workers. In this study, the temporary employment relationship, which is a new regulation in our legislation and private employment agencies, one of the important subjects of this relationship, are discussed. In the first part, before mentioning the professional temporary employment relationship, the establishment, provisions and termination of the temporary work relationship which is not acquired due to flexible working and temporary work relationship connection in which this concept in mentioned is also explained. The private employment agencies are evaluated in the second part of study by considering their regulations in national and international texts. Again, according to our legislation, in order to make a comparison by stating the conflicting opinions of the social partners about the establishment procedure and private employment agencies, the practice in Germany, France and the United States of America, where private employment agencies are concentrated and the first examples have emerged, are included. In the last part of the study, the legal nature, conditions, prohibitions and reasons terminating the professional temporary employment relationship are mentioned. Consequently, it has been concluded that there is a fair share of concerns that the professional temporary employment relationship and private employment agencies lead to a weakening of the earning of the worker as a result of the historical struggle, that is far from this despite being presented as a solution to unemployment, and that it will become open to abuse such as subcontracting due to legal gaps in time.