Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi ve Türkiye işgücü piyasalarına olası etkileri
Temporary employment relationship through private employment agency and possible effects on the Turkey labor market
  1. Tez No: 493960
  2. Yazar: AYKUT GÜNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL URHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel İstihdam Büroları, Kiralık İşçilik, İşgücü Piyasası, Private Employment Agencies, Agency Work, Labour Market
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, Mayıs 2016'da yasallaşan özel istihdam büroları aracılığıyla kurulan geçici (kiralık) iş ilişkisinin Türkiye işgücü piyasasında yaratması muhtemel etkilerini tartışmayı amaçlamaktadır. 1980'li yıllardan itibaren dünyada etkinliğini arttıran özel istihdam büroları ve aracılığını yaptığı kiralık işçilik, dünyanın birçok ülkesinde yaygınlık kazanan kurumlar ve uygulamalar olmuştur. Bu bağlamda özel istihdam bürolarının ve kiralık işçiliğin dünyada ulaştığı boyutlar sayısal veriler eşliğinde ortaya konularak, Türkiye açısından oluşabilecek durumun öngörüsü yapılmaya çalışılmıştır. Emsal teşkil eden daimi işçilere göre çalışma koşulları, ücret, sendikal örgütlenme gibi birçok konuda dezavantajlı konumda olan kiralık işçiler, işverenlerin işgücü maliyetlerini düşürme noktasında tercih ettikleri en önemli istihdam biçimlerinden biri haline gelmişlerdir. İstihdamda sayıları gittikçe artan kiralık işçiler, esnek çalışma rejiminin de önemli bir parçası olmuşlardır. Kiralık işçiler bahsedilen özellikleri nedeniyle Türkiye'de de tercih edilmiş ancak bu 2016 yılına kadar yasal anlamda mümkün olmamıştır. Düzenli bir şekilde işgücü piyasasını esnekleştirme yönünde adımlar atan Türkiye, son olarak kiralık işçiliği 2016 yılında yasal hale getirmiştir. Çalışmada kiralık işçiliğin Türkiye işgücü piyasasında yaygınlaşmasıyla birlikte, işsizlik, kayıt dışılık, iş güvencesi, sendikal örgütlenme ve iş sağlığı ve güvenliği gibi alanlarda mevcut sorunların daha da büyüyeceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss the possible effects of the agency work relationship which is created through the Private Employment Agencies, legalized in May 2016 in the Turkey. Since the 1980s, private employment agencies and agency work, which have increased their activity in the world, have become institutions and practices that have become prevalent in many countries of the world. In this context, dimensions of private employment agencies and agency work reached in the world in the context of statistical data, and an attempt was made to foresee the situation that might arise in terms of Turkey. According to comparable permanent workers, agency workers, which are in a disadvantaged position in terms of several issues such as working conditions, wages, trade union organization, have become one of the most important types of employment that employers are choosing to cut their labor costs. Increasing numbers of laborers in the employment have also become an important part of the flexible working regime. Agency workers were also preferred in Turkey due to their mentioned characteristics, but this was not legally possible until 2016. Turkey, which has taken regular steps to make the labor market more flexible, has finally legalized agency work in 2016. In this study, along with the widespread using of agency work in the labor market in Turkey, problems such as unemployment, informality, job security, trade union organization and occupational health and safety will be raised as a result.