Denetimli serbestliğe tabii hükümlülerin iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğinin istatistiksel analizi: Gaziantep örneği
Statistical analysis of presence of occupational healthand safety culture of convicts of probation in Gaziantep
- Tez No: 647424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SELÇUK SELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adalet Bakanlığı, Denetimli Serbestlik, Adli Kontrol, İş Sağlığı ve Güvenliği, İSG, İSG Kültürü, Ministry of Justice, Probation, Judicial Control, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Denetimli Serbestlik Kurumlarında bulunan hükümlülerin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kültürü yönünden değerlendirilmelerini hedeflemektedir. Yapılacak tespit ve elde edilecek sonuçların analiz edilmesiyle birlikte; yine bu konuda hükümlü ve tutukluların çalıştığı kurum, kuruluş, işyeri veya işletme gibi yerlerde İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün hükümlü üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Uygulanan anketle İSG kültürünün yerleşikliğinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Ceza İnfaz Kurumlarında (CİK) bulunan hükümlüler ile tutukluların rehabilitasyonunda, diğer bir ifade ile topluma kazandırma çalışmalarında eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin önemi büyüktür. Gerçekleştirilen akademik çalışmalarda bireyleri suça sürükleyen nedenlerin başında eğitim eksikliği, işsizlik, madde bağımlılığı, psikolojik rahatsızlık gibi etkenlerin geldiği belirlenmiştir. Suç işleyen bireylerin tekrar suç işlememeleri, üretken ve sorumluluk sahibi bireyler olarak hayatlarına devam etmeleri için bireyi suça sürükleyen etkenlerin ortadan kaldırılması, bu kapsamda eğitim desteğinin verilmesi, meslek sahibi olmasının sağlanması gerekmektedir. Denetimli Serbestlik;“Mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, denetim ve denetleme planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı”ifade etmektedir. Denetimli Serbestlik; hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan tahliye olan hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumun korunması olarak da tanımlanabilir. Denetimli serbestliğe tabii hükümlülerin iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşikliğinin göstergelerine ait anket veri setleri SPSS 18 istatistiksel analiz metodu kullanılmak suretiyle oluşturulan kontrol grafikleri ile gözlemlenmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the convicts in the Probation Institutions in terms of occupational health and safety culture. The purpose of this study to determinate and evaluate the effects of occupational health and safety culture on convicts working in such as institution / establishment / enterprise with a survey. Training and improvement activities are great importance for rehabilitation of prisoners and detainees in the penal institutions, in other words, in the studies on socialization. In the academic studies, reasons for leading individuals to crime comes from such as lack of education, unemployment, drug addiction and psychological disturbance. In order to ensure that individuals who commit a crime do not commit an offense, to continue their lives as productive and responsible individuals, it is necessary to eliminate the factors that lead the individual to crime, to provide educational support and to have a profession. In this context, probation refers to a community based implementation in which all services, programs and resources required by court in terms of integration of suspects, defendants or convicts in society in line with the auditand inspection plan with in the specified conditions and period. In other words probation is the correction of the behavior of the convicts, which causes them to commit crimes, to prevent the re-offense, to follow the convicts released from the penitentiary institution, to rehabilitate the drugaddicts, to eliminate the harm suffered by the victims and to protect the society in this way . Survey data sets of indicators of Occupancy and Occupational Health and Safety culture of the convicts have been observe and evaluated with the control graphs created by using SPSS 18 statistical analysis method.